Ajuga reptans

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ajuga reptans, ook wel bekend als kruipend zenegroen, is een bodembedekkende vaste plant met glanzende donkergroene bladeren. De plant produceert korte, paarse bloemaren in de lente en vroege zomer. Ajuga reptans is winterhard en groeit goed in zowel zon als schaduwrijke plekken. Het vormt dichte tapijten van bladeren en is ideaal voor het bedekken van kale plekken in de tuin. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is daardoor een mooie toevoeging aan een natuurrijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen aspect in de tuin.

  Ajuga reptans is een plant die winterhard is tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. In Nederland en België kan deze plant over het algemeen goed overleven in de winter.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Hij groeit goed in verschillende bodemsoorten en is bestand tegen verschillige weersomstandigheden. Het enige wat je hoeft te doen is hem af en toe water geven en snoeien om hem gezond te houden.

  Ajuga reptans heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden, houd rekening met een oppervlakte van 30 tot 60 cm in diameter. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Het is aan te raden om de plant met voldoende ruimte te planten, zodat deze zich optimaal kan ontwikkelen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen op plekken met weinig zonlicht. Het is een ideale tuinplant voor schaduwrijke gebieden. Zorg ervoor dat de grond vochtig is om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceert. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast biedt hij schuilplaatsen voor kleine dieren. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde tuinomgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden april, mei en juni. De bloei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Deze plant kan beter gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen en kan verbranden in de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten waar hij wat schaduw kan opzoeken. Houd de grond goed vochtig om uitdroging te voorkomen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve bodembedekker in de tuin.

  Ja, de plant Ajuga reptans heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bodembedekking en grote bladeren. Dit maakt het een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om dode of beschadigde bladeren regelmatig te verwijderen. Verwijder ook uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen. Aan het einde van het seizoen kan de plant teruggesnoeid worden om de vorm te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur 's ochtends water, zodat de plant voldoende tijd heeft om op te drogen voor de nacht.

  Potgrond met een goede drainage is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat compost toe voor extra voedingsstoffen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden. Zorg voor goed doorlatende grond die vochtig blijft. Vermijd direct zonlicht.

  Zorg voor een laag mulch of bladeren rond de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Bescherm de plant tegen koude wind door hem dicht bij een muur te plaatsen. Overweeg ook het gebruik van een beschermende doek of tunnel bij strenge vorstperiodes.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig onkruid rondom de plant om de groei te bevorderen en snoei indien nodig na de bloei om de plant compact te houden.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig, een keer per jaar in het voorjaar is voldoende. Gebruik een langzaam werkende meststof voor bloeiende planten voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloei.

  Mulch rondom de plant kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals stro, bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt gelegd om verstikking te voorkomen.

  Ajuga reptans gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Deze plant groeit het beste in een bodem die goed doorlatend is en niet te zwaar bemest is. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de gezondheid en groei van deze tuinplant te bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes of roofwantsen. Ook regelmatig inspecteren op plagen en deze handmatig verwijderen kan helpen om de plant gezond te houden. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt over het algemeen afgeraden omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Ajuga reptans, ook wel bekend als kruipend zenegroen, is een bodembedekkende vaste plant met glanzende donkergroene bladeren. De plant produceert korte, paarse bloemaren in de lente en vroege zomer. Ajuga reptans is winterhard en groeit goed in zowel zon als schaduwrijke plekken. Het vormt dichte tapijten van bladeren en is ideaal voor het bedekken van kale plekken in de tuin. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is daardoor een mooie toevoeging aan een natuurrijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.