Ajuga reptans 'Multicolor'

Ajuga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ajuga reptans 'Multicolor' is een bodembedekkende vaste plant met bontgekleurde bladeren die variëren in tinten van groen, roze, crème en paars. Deze plant bloeit in het late voorjaar tot de vroege zomer met kleine blauwe bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ajuga reptans 'Multicolor' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Deze plant wordt vaak gebruikt om delen van de tuin te bedekken en tevens accenten te geven aan borders en rotstuinen. Ajuga reptans 'Multicolor' is een populaire keuze vanwege zijn opvallende bladeren en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die kleur toevoegt aan de tuin, zelfs in de koudere maanden. Het is een ideale keuze voor borders en bodembedekkers.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In strenge winters kan het handig zijn om de plant te beschermen met bijvoorbeeld stro of bladeren. Ajuga reptans 'Multicolor' kan goed tegen kou, maar het is altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens koude periodes.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed gedijt in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Regelmatig water geven en snoeien in het voorjaar zullen helpen bij het behouden van een gezonde groei.

  Voor deze plant heb je ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om te groeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten zodat hij zich goed kan verspreiden. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw aangezien het een groenblijvende bodembedekker is. Het gedijt goed met weinig zonlicht en houdt van vochtige, goed doorlatende grond. In de schaduw behoudt het zijn kleurrijke bladeren en blijft het gezond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef indien nodig water.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken. Planten die vlinders en bijen aantrekken zijn over het algemeen kleurrijke en geurige planten met veel nectar.

  Ja, Ajuga reptans 'Multicolor' is goed voor biodiversiteit, omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast zorgt het dichte bladerdek ervoor dat er schuilplaatsen en voedsel beschikbaar zijn voor verschillende diersoorten. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan helpen om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ajuga reptans 'Multicolor' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ajuga reptans 'Multicolor' kan goed groeien in de volle zon, maar heeft ook wat schaduw nodig om zijn beste kleuren te behouden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen gedijt deze plant goed in verschillende soorten lichtomstandigheden.

  Nee, de Ajuga reptans 'Multicolor' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is het beste om andere planten te kiezen die veilig zijn om te eten.

  Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkt geluidsdempend effect vanwege hun beperkte omvang. Als je op zoek bent naar een plant die geluid dempt, zijn er andere opties die effectiever zijn in het absorberen van geluid, zoals hagen of grote bomen. Planten kunnen echter wel helpen om geluid enigszins te verzachten en de tuinomgeving te verbeteren.

 • Om de plant gezond te houden, kan regelmatig snoeien nuttig zijn. Verwijder dode, beschadigde of zieke bladeren en bloemen om de groei te bevorderen. Snoei na de bloei om de vorm van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven, zodat de wortels voldoende tijd hebben om het vocht op te nemen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar dat de plant wel voldoende water krijgt. Gebruik eventueel wat meststoffen om de groei te bevorderen.

  De Ajuga reptans 'Multicolor' gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de grond regelmatig te bemesten om de plant optimaal te laten groeien.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Plaats de plant bij voorkeur op een beschutte plek in de tuin.

  Tuinplanten hebben enige bescherming nodig tijdens de wintermaanden, zoals een mulchlaag van bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant niet te nat is in de winter, want dit kan leiden tot rot. Sommige tuiniers geven de voorkeur aan het gebruik van een winterhoes om de plant extra bescherming te bieden tegen koude temperaturen.

  De plant dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens warme zomers. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en bruine bladeren. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen voldoende voeding in de grond, dus het is niet noodzakelijk om extra meststoffen toe te voegen. Als de plant er toch lusteloos uitziet, kan een algemene tuinmeststof in het voorjaar worden gegeven volgens de instructies op de verpakking. Het is belangrijk om niet te overbemesten, wat kan leiden tot schade aan de plant.

  Mulchen is belangrijk voor de groei en gezondheid van deze tuinplant. Mulch beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en vochtverlies, en kan onkruidgroei verminderen. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals boomschors, bladeren of compost rond de basis van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Deze plant kan soms last hebben van bladluizen, slakken en schimmelziekten. Om deze problemen te voorkomen of te behandelen, kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of biologische bestrijders. Houd de plant goed in de gaten en grijp indien nodig tijdig in.

 • Omschrijving

  Ajuga reptans 'Multicolor' is een bodembedekkende vaste plant met bontgekleurde bladeren die variëren in tinten van groen, roze, crème en paars. Deze plant bloeit in het late voorjaar tot de vroege zomer met kleine blauwe bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ajuga reptans 'Multicolor' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Deze plant wordt vaak gebruikt om delen van de tuin te bedekken en tevens accenten te geven aan borders en rotstuinen. Ajuga reptans 'Multicolor' is een populaire keuze vanwege zijn opvallende bladeren en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.