Alcea ficifolia

Alcea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alcea ficifolia, ook bekend als stokrozen, is een prachtige vaste plant met grote, enkelvoudige bloemen die verschijnen in verschillende kleuren zoals roze, paars en wit. De plant kan een hoogte bereiken van 1,5 tot 2 meter en heeft een opvallende, verticale groeiwijze. Alcea ficifolia bloeit vanaf de zomer tot aan het begin van de herfst en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond en is gemakkelijk te onderhouden. Het is een ideale keuze voor tuinen of borders die wat extra kleur en hoogte kunnen gebruiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een overblijvende plant die in het voorjaar opnieuw blad zal ontwikkelen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant bij strenge vorst te beschermen. De plant kan goed overleven in ons klimaat.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en dode bloemen te verwijderen. Verder is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten.

  Alcea ficifolia heeft een ruime groeiruimte nodig om te kunnen gedijen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Alcea ficifolia groeit het best in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant minimaal 4-6 uur zonlicht per dag ontvangt voor een optimale groei en bloei. In de schaduw kan de plant minder snel groeien en bloeien.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het trekt deze insecten aan door zijn nectarrijke bloemen die een goede voedselbron zijn. Dit maakt het een mooie toevoeging aan een tuin die natuurlijke bestuivers wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij veel nectar produceert en daardoor insecten zoals bijen en vlinders aantrekt. Hierdoor wordt de biodiversiteit vergroot in de tuin. Daarnaast zorgt de plant ook voor beschutting voor kleine diersoorten.

  De plant bloeit meestal van juni tot augustus en de bloei kan tot wel 8 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes om de plant gezond te houden.

  Nee, de plant Alcea ficifolia is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is beter om deze plant alleen als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, de plant heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen. De dichte groei van de plant kan ook helpen om geluid te dempen. Het planten van meerdere exemplaren kan dus een positief effect hebben op het verminderen van geluidsoverlast.

 • Het is aan te raden om de plant in het vroege voorjaar te snoeien om dode of beschadigde takken te verwijderen. Knip de takken terug tot net boven een knop of vertakking om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook eventuele uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtenduren.

  Alcea ficifolia gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Gebruik eventueel meststoffen om de groei en bloei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Een bodem met een pH-waarde van neutraal tot licht alkalisch is ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor een bodem met voldoende voedingstoffen en organisch materiaal voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd is tegen sterke wind. Plaats de plant in een border of langs een schutting voor optimale groei.

  Tijdens de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rondom de basis aan te brengen. Snoei dode stelen in het voorjaar en zorg dat de plant gezond blijft door regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar tot net boven de grond om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Alcea ficifolia hebben behoefte aan een regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of specifieke voeding voor vaste planten. Voorkom overbemesting om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom de plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant komt om rotting te voorkomen.

  De Alcea ficifolia gedijt het beste in een bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te zuur. Zorg voor een vruchtbare grond met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  Aangezien Alcea ficifolia behoort tot de tuinplanten, kunnen mogelijke plagen zoals bladluizen, trips en slakken voorkomen. Om deze plagen te bestrijden, kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het planten van afwerende planten zoals knoflook en uien. Het regelmatig inspecteren van de plant en het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Alcea ficifolia, ook bekend als stokrozen, is een prachtige vaste plant met grote, enkelvoudige bloemen die verschijnen in verschillende kleuren zoals roze, paars en wit. De plant kan een hoogte bereiken van 1,5 tot 2 meter en heeft een opvallende, verticale groeiwijze. Alcea ficifolia bloeit vanaf de zomer tot aan het begin van de herfst en trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan. Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond en is gemakkelijk te onderhouden. Het is een ideale keuze voor tuinen of borders die wat extra kleur en hoogte kunnen gebruiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.