Alcea rugosa

Alcea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Alcea rugosa is een meerjarige plant die behoort tot de kaasjeskruidfamilie. Het is een rechtopstaande plant met stevige stengels en grote, trechtervormige bloemen. De bloemen van de Alcea rugosa komen voor in verschillende kleuren, zoals roze, paars en wit. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. De Alcea rugosa staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad sterft af in de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een robuuste en winterharde tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinbodems en kan goed tegen droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te snoeien om de bloei te stimuleren.

  Alcea rugosa heeft ongeveer 50 tot 60 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en zonlicht krijgt. Plant ze op een afstand van ongeveer 30 cm van andere planten.

  Alcea rugosa groeit het best in de volle zon, maar kan ook matig groeien in halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder snel groeien en mogelijk minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden de plant in de zon te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Over het algemeen is het voldoende om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is zowel vlinder- als bijenlokkend. Het trekt vlinders en bijen aan door zijn nectarrijke bloemen. Door de bloemen aan te planten, draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin.

  Ja, Alcea rugosa is goed voor biodiversiteit, aangezien de bloemen bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast biedt de plant ook schuil- en nestelplaatsen voor kleine dieren. Het toevoegen van deze plant in de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  Alcea rugosa bloeit meestal van juni tot augustus en de bloeiperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen volle zonlicht en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ook voor voldoende voeding en een goede afwatering van de grond.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de bloemen. Het is belangrijk om geen planten te eten die niet specifiek gekweekt zijn voor consumptie.

  Ja, de plant heeft grote bladeren en stengels die geluid kunnen absorberen. Hierdoor kan het enigszins geluidsdempend werken in een tuinomgeving.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstengels worden afgeknipt om nieuwe bloei te stimuleren. Verwijder ook eventueel dode of beschadigde takken. Snoei niet te rigoureus, aangezien de plant het beste gedijt wanneer hij met rust wordt gelaten.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals Alcea rugosa is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Meng eventueel wat organische meststof door de potgrond voor extra voeding.

  Deze plant prefereert goed doorlatende grond en gedijt het beste in vruchtbare, vochtige bodems. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een regelmatige toevoeging van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge periodes. Bescherm de plant tegen sterke wind, vooral omdat de bloemen hoog kunnen worden.

  Om te voorkomen dat de plant bevriest in de winter, kunt u de basis van de plant bedekken met mulch of droge bladeren. Daarnaast kunt u de plant beschermen tegen harde wind door een scherm rondom te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorst begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder verwelkte bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar dode takken weg om de plant gezond te houden.

  . Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar om de groei en bloei te stimuleren. Een organische meststof is ook een goede optie voor langdurige voeding. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen helpt het vocht vast te houden en voorkomt dat onkruid groeit. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag ongeveer 5-10 cm dik is.

  De Alcea rugosa gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure zuurgraad. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de plant optimaal groeit en bloeit. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort.

  Ongedierte zoals bladluizen en slakken kunnen schade toebrengen aan de bladeren van deze plant. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren en indien nodig maatregelen te nemen om het ongedierte te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of door de plant te beschermen met een fijnmazig net.

 • Omschrijving

  De Alcea rugosa is een meerjarige plant die behoort tot de kaasjeskruidfamilie. Het is een rechtopstaande plant met stevige stengels en grote, trechtervormige bloemen. De bloemen van de Alcea rugosa komen voor in verschillende kleuren, zoals roze, paars en wit. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt bijen en vlinders aan. De Alcea rugosa staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.