Alchemilla erythropoda

Alchemilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alchemilla erythropoda, ook wel bekend als Vrouwenmantel, is een vaste plant met mooi groen gebladerte en opvallende donkerrode bloemstelen. De plant bloeit in de zomer met kleine, geelgroene bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Vrouwenmantel staat graag in de halfschaduw tot schaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het blad van Alchemilla erythropoda kan regen- of dauwdruppels vasthouden, wat voor een bijzonder effect zorgt in de tuin. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker of als accentplant in borders en rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. De bladeren blijven het hele jaar door groen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen extreme kou. De plant behoort tot de categorie tuinplanten.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het heeft slechts af en toe water en voeding nodig, en kan goed gedijen in verschillende soorten bodem en lichtomstandigheden.

  De plant heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen en te verspreiden. Houd rekening met de groeiruimte van nabijgelegen planten om overbevolking te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor schaduwrijke plekken in de tuin. De plant gedijt goed in deze omstandigheden en zal gezond blijven groeien.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft en laat de grond niet uitdrogen. Geef bij warm weer mogelijk vaker water.

  Ja, de plant heeft kleine geelgroene bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een populaire nectarbron is voor bijen en andere bestuivers. Daarnaast trekt het ook vlinders aan, wat bijdraagt aan de diversiteit in de tuin. Het creëert een gezonde en evenwichtige omgeving voor verschillende soorten planten en dieren.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  De plant kan beter gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke plekken en kan niet goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plaats te zetten om verbranding te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de aantrekkelijke bladeren en bloemen. Het is belangrijk om alleen bekende eetbare planten te consumeren.

  Ja, Alchemilla erythropoda is geluidsdempend vanwege de zachte bladeren die geluid absorberen. Dit maakt de plant een goede keuze voor tuinen of buitengebieden waar geluidshinder verminderd moet worden.

 • Om de plant gezond te houden, is het raadzaam om uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen door ze af te knippen met een snoeischaar. Snoei ook dode of beschadigde bladeren weg om de plant er fris en verzorgd uit te laten zien. Over het algemeen is het niet nodig om de plant rigoureus te snoeien, tenzij hij te groot wordt of te veel uitsteekt.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar dat er geen wateroverlast ontstaat. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een humusrijke potgrond voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en humusrijke grond. Zorg voor een neutrale tot licht zure bodem met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte of te droge grond om optimale groei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Voor Tuinplanten in het algemeen is het belangrijk om in de winter te zorgen voor extra bescherming. Denk hierbij aan het bedekken met bladeren, stro of een speciale winterhoes. Ook is het verstandig om de planten in potten naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens koude periodes.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Geef de plant af en toe voeding voor een goede groei en bloei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer. Voorkom overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om een mulchlaag van compost of boomschors rond de plant aan te brengen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Deze plant gedijt goed met mulch en zal er gezonder en sterker door worden. Het is belangrijk om de mulch regelmatig bij te vullen om de plant te blijven beschermen.

  De Alchemilla erythropoda gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot lichtzure zuurgraad. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem kan helpen bij het behouden van een gezonde groei van deze plant.

  De plant kan last hebben van bladluizen en slakken. Om deze ongedierte te bestrijden kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en vogels. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet.

 • Omschrijving

  Alchemilla erythropoda, ook wel bekend als Vrouwenmantel, is een vaste plant met mooi groen gebladerte en opvallende donkerrode bloemstelen. De plant bloeit in de zomer met kleine, geelgroene bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Vrouwenmantel staat graag in de halfschaduw tot schaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het blad van Alchemilla erythropoda kan regen- of dauwdruppels vasthouden, wat voor een bijzonder effect zorgt in de tuin. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker of als accentplant in borders en rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.