Alisma plantago-aquatica

Alisma

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Alisma plantago-aquatica, ook wel waterweegbree genoemd, is een inheemse water- en oeverplant met opvallende lancetvormige bladeren en lichtroze bloemen. De plant groeit in ondiep water en heeft lange bloemstelen die boven het water uitsteken. Het is een veelvoorkomende plant in sloten, vijvers en moerassen en trekt diverse insecten en vogels aan. De Alisma plantago-aquatica kan zich uitbreiden door middel van zaden en wortelstokken en vormt zo dichte vegetaties in het water. De plant speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van wetlands en biedt beschutting en voedsel voor verschillende dieren in en rond het water.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Hij verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer op.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen daar onder. In de winter kan het verstandig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en gedijt goed in vochtige bodems. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Het is aan te raden om de plant af en toe te bemesten voor optimale groei.

  Deze plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich uit te breiden, dus het is aan te raden om hem minstens 30 cm uit elkaar te planten. Het is ook goed om rekening te houden met de hoogte en breedte van de plant, aangezien hij behoorlijk groot kan worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich comfortabel te kunnen ontwikkelen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in gedeeltelijke schaduw. Ze hebben wel wat zonlicht nodig om goed te groeien en te bloeien. Zorg ervoor dat ze minimaal 4-6 uur zonlicht per dag krijgen voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  . Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen trekken deze insecten aan vanwege hun nectar en kleurrijke uitstraling. Het is een mooie toevoeging aan je tuin om deze nuttige bezoekers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het leefgebied biedt voor verschillende diersoorten, zoals insecten en vogels. Daarnaast draagt het bij aan een gezond ecosysteem door zuurstof te produceren en water te zuiveren. Het helpt ook de natuurlijke balans in stand te houden.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloei kan enkele weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om voldoende water te geven om uitdroging te voorkomen. In de zomer kan extra bescherming tegen felle middagzon nodig zijn.

  Nee, de bladeren en wortels van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die wordt gebruikt in vijvers en waterpartijen. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren.

  Ja, de Alisma plantago-aquatica heeft de eigenschap geluid te dempen. Deze plant heeft een geluidsdempend effect in tuinen en kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor tuinen waar geluidshinder een probleem kan zijn.

 • Deze plant wordt normaal gesproken niet gesnoeid. Als de bladeren of bloemen verwelken, kunnen ze worden afgeknipt om de plant er netter uit te laten zien. In het voorjaar kunnen dode of beschadigde bladeren worden verwijderd om de groei te bevorderen.

  Deze plant houdt van vochtige grond en heeft regelmatig water nodig, zeker tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd wel dat de wortels constant in water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet van bovenaf.

  De Alisma plantago-aquatica groeit het beste in vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een mix van compost en turfmolm kan de groei van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige tot natte bodem met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en vermijd een te zure of te voedselrijke bodem. Een bemesting met compost of organische mest kan de groei bevorderen.

  Deze plant gedijt goed in vochtige bodems, zoals langs de randen van vijvers of sloten. Zorg ervoor dat de standplaats voldoende zonlicht krijgt en dat de grond niet te droog wordt. De plant kan zowel in de volle grond als in een waterpartij geplaatst worden.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door middel van mulch of een beschermende doek. Zorg ervoor dat de plant goed wordt ingepakt om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Snoei dode bladeren en stengels in het najaar om de plant gezond te houden en de winter beter door te komen.

  Deze plant vereist regelmatig water geven en een vochtige bodem. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en snoei dode bladeren regelmatig bij. Verwijder onkruid uit de omgeving van de plant om de groei niet te belemmeren.

  Tuinplanten zoals Alisma plantago-aquatica kunnen in het voorjaar bemest worden met een organische meststof. Het is belangrijk om de dosering van de meststof te volgen om overbemesting te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om de plant af en toe bij te mesten gedurende het groeiseizoen.

  Mulchen is gunstig voor deze waterplant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei. Het is het beste om organisch materiaal zoals bladeren of compost te gebruiken als mulch rond de basis van de plant. Mulchen in het voorjaar kan helpen bij het beschermen van de plant tegen vorstschade en het bevorderen van gezonde groei.

  De Alisma plantago-aquatica gedijt het best in zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,5. Een te hoge pH kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden, kan een milieuvriendelijke oplossing zijn om natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen ook preventieve maatregelen genomen worden, zoals regelmatige inspectie van de plant en het verwijderen van aangetaste delen. Tot slot kunnen ook diverse biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Alisma plantago-aquatica, ook wel waterweegbree genoemd, is een inheemse water- en oeverplant met opvallende lancetvormige bladeren en lichtroze bloemen. De plant groeit in ondiep water en heeft lange bloemstelen die boven het water uitsteken. Het is een veelvoorkomende plant in sloten, vijvers en moerassen en trekt diverse insecten en vogels aan. De Alisma plantago-aquatica kan zich uitbreiden door middel van zaden en wortelstokken en vormt zo dichte vegetaties in het water. De plant speelt een belangrijke rol in het ecosysteem van wetlands en biedt beschutting en voedsel voor verschillende dieren in en rond het water.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.