Allium karataviense

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Allium karataviense, ook wel bekend als de Turkse ui, is een bolvormige plant met brede bladeren en opvallende bloemen. De bloemen hebben een lichtroze tot paarse kleur en staan op lange stengels. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. Allium karataviense gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Na de bloei kunnen de bloemstelen worden afgeknipt en het blad afsterven, waarna de plant in rust gaat.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Allium karataviense is niet groenblijvend. Het blad van deze plant sterft af en heeft een rustperiode in de winter. In het voorjaar groeit de plant weer nieuw blad.

  Allium karataviense is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om de plant te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant bij temperaturen onder -15 graden Celsius te beschermen met bijvoorbeeld mulch of winterbescherming.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zolang de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij gedijen. Het is aan te raden om de plant na de bloei te laten rusten en pas in het voorjaar te snoeien.

  Allium karataviense heeft een ruimte nodig van ongeveer 10 cm in de border. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden. Plant de bollen op een diepte van 10 cm voor het beste resultaat.

  Allium karataviense groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te gedijen. In diepe schaduw kan de groei van de plant worden belemmerd.

  Allium karataviense heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge periodes. Geef de plant 1 tot 2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grondvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door goed kan opdrogen.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun aantrekkelijke geur en kleur. Dit maakt de plant een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen. Het kan helpen bij het bestuiven van andere planten in de tuin.

  Ja, Allium karataviense draagt bij aan de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast zorgt het bladafval voor voedingsstoffen voor de bodem en andere planten. Het kan dus gezien worden als een waardevolle toevoeging aan de tuin en het ecosysteem.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om gezond te blijven en goed te groeien. Beperk echter blootstelling aan felle middagzon, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Ja, de bollen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt in salades of als smaakmaker in gerechten. Het is belangrijk om te weten dat de smaak vrij sterk is en daarom niet door iedereen wordt gewaardeerd. Het is verstandig om het met mate te consumeren vanwege de potentieel sterke smaak.

  De Allium karataviense plant is niet geluidsdempend. Deze plant heeft geen specifieke eigenschappen die geluid kunnen absorberen of dempen. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin.

 • Je kunt de oude bloemstelen van deze plant verwijderen na de bloei om de groei van nieuwe bloemen te stimuleren. Eventueel kun je ook de verwelkte bladeren afsnijden om de plant er verzorgd uit te laten zien. Verder heeft deze plant geen specifieke snoei nodig.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant heeft een goed doorlatende en voedzame potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Gebruik een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Zorg voor regelmatig bemesten om de bodemkwaliteit op peil te houden.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Deze plant kan goed groeien in borders, rotstuinen en potten.

  Voor deze plant is het aan te raden om in de winter een laag mulch aan te brengen rond de basis van de plant om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind en overmatig vocht. Het is belangrijk om de plant goed te laten drogen na regen of sneeuwval om rotting te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende, vochtige grond. Verwijder eventueel uitgebloeide bloemen om de plant er netjes uit te laten zien. Deze plant is winterhard en hoeft niet beschermd te worden tegen vorst.

  Het is belangrijk om de planten in het voorjaar te bemesten met een organische meststof, zoals compost of verrijkte potgrond. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en te weinig bloei. Het is aanbevolen om de bemesting jaarlijks te herhalen voor een gezonde groei en bloei van de planten.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt de grond vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde groei van de plant. Het wordt aanbevolen om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik aan te brengen rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels of bladeren van de plant ligt.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is neutraal tot licht alkalisch. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 wordt aanbevolen voor een optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te meten en aan te passen indien nodig.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op slakken en uienvlieg. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of het leggen van slakkenkorrels kan helpen om deze plaaginsecten op afstand te houden. Zorg daarnaast voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

 • Omschrijving

  Allium karataviense, ook wel bekend als de Turkse ui, is een bolvormige plant met brede bladeren en opvallende bloemen. De bloemen hebben een lichtroze tot paarse kleur en staan op lange stengels. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. Allium karataviense gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Na de bloei kunnen de bloemstelen worden afgeknipt en het blad afsterven, waarna de plant in rust gaat.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.