Allium moly

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Allium moly, ook bekend als gele sierui, is een bolgewas dat prachtige gele bloemen produceert. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. De bladeren zijn lang en smal en groeien in een bosje rondom de bloemstelen. Allium moly gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige plek in de tuin. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan zich vermeerderen door zaad of door het delen van de bollen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant behoudt zijn bladeren het hele jaar door en blijft groenblijvend. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden. Deze plant zorgt voor kleur in de tuin, zelfs als andere planten hun bladeren verliezen.

  Allium moly is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in koudere klimaten. Het is raadzaam om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, de Allium moly is een makkelijk te onderhouden tuinplant. Hij groeit goed in de volle zon en gedijt in verschillende bodemsoorten. Regelmatig water geven en bemesten zal helpen om de plant gezond te houden.

  Allium moly heeft ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor voldoende bodemruimte en plant de bollen op ongeveer 8-10 centimeter uit elkaar. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het kiezen van de plantlocatie.

  De Allium moly groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in halfschaduw. In de schaduw zal de plant echter minder bloemen produceren en mogelijk wat minder groeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor het beste resultaat.

  Tuinplanten zoals "Allium moly" hebben over het algemeen water nodig wanneer de grond droog aanvoelt, meestal 1 tot 2 keer per week. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond uitdroogt, maar ook niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de grondvochtigheid te controleren door met je vinger in de grond te prikken.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die bedoeld zijn om deze insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Bovendien draagt het bij aan de diversiteit van planten in de tuin, wat gunstig is voor het ecosysteem. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige biodiversiteit in de tuin.

  "Allium moly bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer 3-4 weken duren."

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Zorg voor voldoende water bij warm weer.

  Ja, de plant is eetbaar. De bloemen en bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades of als smaakmaker in gerechten. Het heeft een milde knoflooksmaak.

  Nee, Allium moly heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk bekend om zijn gele bloemen en lange bladeren. Deze plant wordt vaak gebruikt in borders en rotstuinen.

 • Het wordt aanbevolen om uitgebloeide bloemstengels af te knippen om de plant er netjes uit te laten zien. Snoei de plant ook in het najaar terug tot de grond om de groei in het voorjaar te stimuleren. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemresten om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Voor deze tuinplant is een goed doorlatende potgrond geschikt. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de vochtigheid van de potgrond te controleren en zo nodig water te geven.

  Allium moly groeit het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd te natte grond. Voeg compost of organische mest toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is om rotten van de wortels te voorkomen. Allium moly is winterhard en kan zowel in de volle grond als in potten geplant worden.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst en vocht, dit kan gedaan worden door mulch toe te voegen rond de basis van de plant. Het is ook belangrijk om de plant niet te snel te snoeien in het najaar, zodat de bladeren als extra bescherming kunnen dienen. In strenge winters is het aan te raden om de plant af te dekken met vliesdoek of een speciale winterhoes.

  De plant vereist een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, vooral in de winter. Verwijder uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt goed op een voedzame bodem en heeft regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen en tijdens het groeiseizoen regelmatig vloeibare plantenvoeding te geven. Houd bij het bemesten altijd de aanbevolen dosering op de verpakking aan om verbranding van de wortels te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen temperatuurschommelingen en onkruidgroei, is het aan te raden om mulch aan te brengen rond de basis. Mulch houdt de grond vochtig en voorkomt dat wortels oververhit raken tijdens warme zomerdagen. Daarnaast zorgt mulch voor een nette uitstraling in de tuin.

  Allium moly heeft een voorkeur voor neutrale tot licht alkalische bodems met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een goede bodemstructuur en voldoende voedingselementen zijn belangrijk voor een gezonde groei en bloei van deze plant. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een mengsel van water en een paar druppels afwasmiddel. Daarnaast kan het helpen om het ongedierte met de hand te verwijderen en regelmatig de plant te controleren op tekenen van plagen. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Allium moly, ook bekend als gele sierui, is een bolgewas dat prachtige gele bloemen produceert. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. De bladeren zijn lang en smal en groeien in een bosje rondom de bloemstelen. Allium moly gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige plek in de tuin. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan zich vermeerderen door zaad of door het delen van de bollen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.