Allium schoenoprasum

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Allium schoenoprasum, ook bekend als bieslook, is een meerjarige kruidachtige plant die behoort tot het geslacht Allium. De plant heeft lange, smalle bladeren die een milde uiensmaak hebben en worden vaak gebruikt als aromatische toevoeging aan gerechten. In de zomer produceert Allium schoenoprasum kleine paarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Bieslook groeit goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond. De plant is gemakkelijk te kweken in de tuin of in potten en vereist weinig onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een meerjarige plant die opnieuw opkomt in het voorjaar.

  "Allium schoenoprasum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een vorstbestendige tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen."

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in diverse omstandigheden. Het regelmatig water geven en bemesten zal de groei en bloei van deze plant bevorderen.

  Allium schoenoprasum heeft ongeveer 10-15 cm ruimte nodig tussen elke plant om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven. Houd ook rekening met de groei van de plant en geef voldoende ruimte voor uitbreiding.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed gedijen. Het wordt aanbevolen om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Tuinplanten hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar let op dat de plant niet te nat staat. In de winterperiode kan de frequentie van water geven verminderd worden.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege zijn bloemen die nectar produceren. Het is een ideale plant om deze insecten naar de tuin te lokken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders. Daarnaast zorgen de bloemen voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het verbetert de diversiteit van plantensoorten in de tuin en kan een positieve bijdrage leveren aan de lokale ecosysteem.

  Bieslook bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei van bieslook kan zo'n 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aanbevolen om hem in de zon te plaatsen voor een optimale groei. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig is.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt als smaakmaker in salades en soepen. Het is een populaire soort vanwege de lichte knoflooksmaak. Het is wel belangrijk om zeker te zijn van de juiste plantensoort voordat je deze eet.

  De Allium schoenoprasum staat erom bekend dat het geluid dempende eigenschappen heeft. Deze plant kan helpen om geluidsoverlast in de tuin te verminderen.

 • Deze plant kan na de bloei worden teruggesnoeid om de groei te stimuleren. Verwijder oude en dode bladeren en bloemstelen. Snoei de plant tot aan de basis om de vorm en gezondheid te bevorderen.

  Deze plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de bovenste laag van de grond altijd vochtig is, maar vermijd dat de plant in drassige grond staat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de beste groei en gezondheid is het belangrijk om potgrond met een goede drainage te gebruiken voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Vermijd zware grond en zorg dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Allium schoenoprasum gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde en voldoende voedingsstoffen is ideaal voor een gezonde groei. Zorg voor een luchtige bodemstructuur om wateroverlast te voorkomen.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond met voldoende vochtigheid. Bescherm de plant tegen harde wind.

  De plant heeft een goede winterhardheid en heeft over het algemeen geen winterbescherming nodig. Als extra voorzorgsmaatregel kunnen mulch of bladeren rond de basis van de plant worden gelegd om vorstschade te voorkomen. Het is belangrijk om de plant niet te snoeien in de herfst, zodat de bladeren als bescherming kunnen dienen tijdens de koudere maanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  De plant heeft geen specifieke bemestingsbehoeften en gedijt goed op goed doorlatende grond. Een algemene meststof voor tuinplanten kan worden gebruikt in het voorjaar. Het is belangrijk om de instructies op de mestverpakking op te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Mulch kan helpen om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Daarnaast kan het ook de wortels van de plant beschermen tegen vorst in de winter. Een laagje organisch materiaal zoals bladeren, stro, of houtsnippers is geschikt als mulch voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem op peil te houden om een gezonde groei van de plant te bevorderen. Het regelmatig controleren en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan hierbij helpen.

  Planten in de allium familie zijn over het algemeen niet gevoelig voor veel voorkomende tuinplagen zoals insecten en schimmels. Door hun sterke geur en smaak worden ze vaak met rust gelaten door ongedierte. Als er toch problemen optreden, kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepoplossingen effectief zijn.

 • Omschrijving

  Allium schoenoprasum, ook bekend als bieslook, is een meerjarige kruidachtige plant die behoort tot het geslacht Allium. De plant heeft lange, smalle bladeren die een milde uiensmaak hebben en worden vaak gebruikt als aromatische toevoeging aan gerechten. In de zomer produceert Allium schoenoprasum kleine paarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Bieslook groeit goed in de volle zon en gedijt in goed doorlatende grond. De plant is gemakkelijk te kweken in de tuin of in potten en vereist weinig onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.