Allium stipitatum

Allium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Allium stipitatum, ook wel bekend als Iranse look, is een bolgewas dat tot de uienfamilie behoort en afkomstig is uit Centraal-Azië. De plant produceert hoge, stevige stelen met paarsachtige bloemhoofden die bestaan uit vele kleine bloemen. De bloemen hebben een heerlijke geur en trekken vlinders en bijen aan. Allium stipitatum gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is een prachtige toevoeging aan de tuin en kan zowel in borders als in potten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad sterft af en komt in het voorjaar opnieuw uit. Het is een bloeiende bolgewas dat voornamelijk in de zomer bloeit.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter te bedekken met bladeren of stro.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig speciale zorg nodig en kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en wat meststoffen zijn meestal voldoende om hem gezond te houden.

  Allium stipitatum heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 20 cm tot 30 cm tussen elke bol. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Voor een goede bloei is het belangrijk dat de plant voldoende ruimte krijgt om zich te verspreiden.

  Allium stipitatum groeit het best in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in gedeeltelijke schaduw. Het is echter aan te raden om de plant voldoende zonlicht te geven voor een optimale groei. Het is een sterke plant die goed kan omgaan met verschillende lichtomstandigheden.

  "De Allium stipitatum heeft niet vaak water nodig. Het is voldoende om de plant eens per week water te geven. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt."

  Ja, de Allium stipitatum is een vlinder- en bijenlokkende plant. De bloemen die door deze plant worden geproduceerd trekken vlinders en bijen aan door hun kleur en geur. Het is een mooie toevoeging aan tuinen die biodiversiteit willen stimuleren.

  Ja, de Allium stipitatum is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn geurige bloemen. Daarnaast zorgt de plant voor een natuurlijke bestuiving in de tuin. Het toevoegen van deze plant kan de biodiversiteit in de tuin vergroten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken. De bloemen verschijnen in een klassieke bolvormige bloemtros.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Water geven is alleen nodig tijdens droge periodes.

  Nee, de bollen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen omdat ze giftige stoffen bevatten. Het is daarom belangrijk om deze plant niet als voedsel te gebruiken. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die als veilig en eetbaar zijn gedocumenteerd.

  Ja, Allium stipitatum heeft de eigenschap geluidsdempend te zijn door de vorm en structuur van de bladeren en bloemen. Deze eigenschap maakt de plant een goede toevoeging aan tuinen of buitenruimtes waar geluidsoverlast verminderd moet worden.

 • Allium stipitatum moet na de bloei regelmatig worden gesnoeid om de plant gezond te houden en het aantal bloemen te bevorderen. Verwijder dode bladeren en bloemstelen om de plant een verzorgd uiterlijk te geven. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt na het snoeien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels in stilstaand water staan om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot is voorzien van drainagegaten om wateroverlast te voorkomen. Verpot de plant in het voorjaar indien nodig.

  Allium stipitatum gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Zorg voor een pH-waarde van neutraal tot licht alkalisch voor optimale groei.

  Allium stipitatum gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en niet verstikt raakt door andere planten. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot rotting van de wortels.

  Je kunt de plant beschermen tegen de kou door een laag mulch, zoals bladeren of stro, rond de basis van de plant aan te brengen. Ook kun je de plant afdekken met een stuk tuinvlies of een omgekeerde bloempot tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, dit kan leiden tot rot.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om rotting te voorkomen. Verwijder dode bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Allium stipitatum groeit het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organische stof. Om de plant te bemesten, kan gebruik worden gemaakt van een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar. Overbemesting moet worden vermeden om te voorkomen dat de planten te veel blad produceren en de bloei belemmeren.

  Mulch is nuttig voor het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het wordt aanbevolen om een laag mulch rond de plant te leggen om de wortels te beschermen en de groei te bevorderen. Houtsnippers, stro of compost kunnen allemaal als mulch worden gebruikt.

  De Tuinplanten gedijen goed in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel.(Opmerking: Allium stipitatum is een type Tuinplant)

  Voor deze plant kunnen verschillende methoden worden gebruikt om ongedierte te bestrijden, zoals het regelmatig inspecteren van de bladeren op tekenen van schade, het besproeien van de bladeren met een mengsel van water en milde zeep, en het gebruik van natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes.

 • Omschrijving

  De Allium stipitatum, ook wel bekend als Iranse look, is een bolgewas dat tot de uienfamilie behoort en afkomstig is uit Centraal-Azië. De plant produceert hoge, stevige stelen met paarsachtige bloemhoofden die bestaan uit vele kleine bloemen. De bloemen hebben een heerlijke geur en trekken vlinders en bijen aan. Allium stipitatum gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is een prachtige toevoeging aan de tuin en kan zowel in borders als in potten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.