Alyssum montanum 'Berggold'

Alyssum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alyssum montanum 'Berggold' is een laagblijvende vaste plant met een compacte groeiwijze. De plant heeft smalle groene bladeren en bloeit in de zomer met prachtige goudgele bloemen. Deze bloemen trekken vlinders en bijen aan, waardoor de tuin wordt gevuld met leven. 'Berggold' gedijt het beste in de volle zon en is geschikt voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan goed tegen droge, arme grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Alyssum montanum 'Berggold' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die ook in de winter zijn groene uitstraling behoudt, waardoor het een mooie toevoeging is aan de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen bij extreme kou. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Hij groeit het beste in goed doorlatende grond en in de volle zon. Regelmatig water geven en bemesten zorgt voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voor de bloemen om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op andere planten te planten, zodat deze voldoende licht en lucht krijgt.

  De Alyssum montanum 'Berggold' groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien. In de schaduw zal de groei van de plant waarschijnlijk minder optimaal zijn.

  De Alyssum montanum 'Berggold' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. In drogere periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de geur en kleur van de bloemen. Dit maakt het een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken. De nectar van de bloemen voorziet vlinders en bijen van voedsel.

  Ja, planten die bloeien zoals Alyssum montanum 'Berggold' trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. Daarnaast zorgen planten met bloemen voor voedsel en beschutting voor insecten en kleine dieren. Over het algemeen dragen planten bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit van mei tot en met augustus en kan tot wel 2 maanden bloeien. De bloeiperiode van deze plant duurt gemiddeld ongeveer 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. In de volle zon zal de plant goed gedijen en mooi bloeien.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant vanwege zijn mooie bloemen en geur. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Alyssum montanum 'Berggold' heeft kleine bloemen die insecten aantrekken en is voornamelijk decoratief en niet geluidsdempend. De plant heeft geen eigenschappen die geluid absorberen of dempen. Het kan wel helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • Deze plant heeft geen specifieke snoei nodig, tenzij om dode of beschadigde takken te verwijderen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Eventueel kun je de plant na de bloei licht terugsnoeien om een compacte groei te behouden.

  De Alyssum montanum 'Berggold' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Water geven bij voorkeur in de ochtend of avond om verdamping te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, bijvoorbeeld met toevoeging van zand of perliet. Vermijd te natte of te compacte grond om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige bodem. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en een neutrale pH-waarde heeft. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg voor een goed doorlatende grond, bij voorkeur kalkrijk. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen extra winterbescherming nodig, aangezien ze goed bestand zijn tegen koude temperaturen. Echter, het kan geen kwaad om mulch zoals bladeren of stro rond de plant aan te brengen voor extra isolatie. Zorg er wel voor dat de plant tijdens de winter voldoende water krijgt.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen om de bloei te stimuleren. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Alyssum montanum 'Berggold' hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de meststof voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht alkalische zuurgraad (pH 6,5-7,5). Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen voor een gezonde groei en bloei van de plant. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken in de opname van voedingsstoffen door de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Alyssum montanum 'Berggold', kunt u gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Verwijder regelmatig dode bladeren en onkruid om de verspreiding van ongedierte te voorkomen. Houd de plant gezond door voldoende water te geven en te zorgen voor voldoende licht en luchtcirculatie.

 • Omschrijving

  Alyssum montanum 'Berggold' is een laagblijvende vaste plant met een compacte groeiwijze. De plant heeft smalle groene bladeren en bloeit in de zomer met prachtige goudgele bloemen. Deze bloemen trekken vlinders en bijen aan, waardoor de tuin wordt gevuld met leven. 'Berggold' gedijt het beste in de volle zon en is geschikt voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan goed tegen droge, arme grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.