Aurinia saxatilis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aurinia saxatilis, ook bekend als Goudensteenkruid, is een laagblijvende en compacte vaste plant met groenblijvende bladeren en bloeit in het voorjaar met heldergele bloemen. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker en is goed bestand tegen droge en rotsachtige omstandigheden. Aurinia saxatilis gedijt het beste in goed doorlatende grond en in de volle zon. De bloemen trekken vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan een tuin voor de biodiversiteit. Regelmatig snoeien na de bloei helpt om de plant gezond en compact te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Aurinia saxatilis is een groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en weinig water nodig heeft. Snoeien is niet nodig, tenzij om de vorm te behouden.

  Aurinia saxatilis heeft ongeveer 30 centimeter tot 60 centimeter ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te bloeien in de tuin. Het is raadzaam om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor de beste groeiresultaten.

  Aurinia saxatilis groeit het best in de volle zon en kan minder goed gedijen in de schaduw. Het is aan te raden om deze plant op een zonnige locatie te plaatsen voor optimale groei en bloei. Schaduw kan de groei en bloei van deze plant belemmeren.

  De Aurinia saxatilis heeft wekelijks matig tot weinig water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten uit te laten drogen om wortelrot te voorkomen. Water geven kan het beste in de vroege ochtend of late avond.

  Ja, Aurinia saxatilis is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die het produceert. Het trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen en is een waardevolle plant voor biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de Aurinia saxatilis is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Het draagt dus bij aan het ecosysteem in de tuin.

  Aurinia saxatilis bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Beschermd hem tegen harde wind om uitdroging te voorkomen.

  Nee, Aurinia saxatilis is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gekweekt voor consumptie. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Aurinia saxatilis is geen geluidsdempende plant. Bij het kiezen van tuinplanten voor geluidsdemping kun je beter kijken naar planten met dikke bladeren of een dichte groeiwijze.

 • De plant dient na de bloei lichtjes teruggesnoeid te worden om een compacte vorm te behouden. Verwijder te lange of lelijke stengels en snoei droge, dode delen weg. Vermijd om te diep te snoeien en houd de vorm van de plant in stand.

  Deze plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge grond. Geef daarom matig water, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Voor de beste groeiomstandigheden heeft deze plant een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en niet te compact is, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen krijgen. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal bijdragen aan een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Een zanderige of rotsachtige bodem is ideaal voor deze plantensoort.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Aurinia saxatilis kan goed groeien in rotstuinen, borders of plantenbakken.

  Het wordt aanbevolen om Aurinia saxatilis te beschermen in de winter door mulch of bladeren rond de basis van de plant te leggen. Dit beschermt de wortels tegen extreme kou en voorkomt vorstschade. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en overmatig vocht tijdens de wintermaanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Ze houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Verwijder oude bloemen om de bloei te stimuleren.

  Voor deze plant is het aan te raden om jaarlijks bij te mesten met een universele meststof voor bloeiende planten. Gebruik hiervan een kleine hoeveelheid in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot een slechte groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur voor deze plant. Het kan worden toegepast in het voorjaar en in de herfst met organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels of bladeren van de plant wordt aangebracht om schimmel- of rotproblemen te voorkomen.

  Aurinia saxatilis gedijt goed in neutrale tot licht alkalische bodems met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen. Een goede drainage is essentieel voor een gezonde groei van deze plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunt u het beste gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten. Het regelmatig controleren van de plant op eventuele plagen en deze direct verwijderen kan ook helpen om ongedierte onder controle te houden. Probeer zo veel mogelijk te voorkomen dat de plant te maken krijgt met stress, dit maakt hem namelijk vatbaarder voor ongedierte.

 • Omschrijving

  Aurinia saxatilis, ook bekend als Goudensteenkruid, is een laagblijvende en compacte vaste plant met groenblijvende bladeren en bloeit in het voorjaar met heldergele bloemen. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker en is goed bestand tegen droge en rotsachtige omstandigheden. Aurinia saxatilis gedijt het beste in goed doorlatende grond en in de volle zon. De bloemen trekken vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan een tuin voor de biodiversiteit. Regelmatig snoeien na de bloei helpt om de plant gezond en compact te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.