Alyssum saxatilis 'Goldkugel'

Alyssum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Alyssum saxatilis 'Goldkugel' is een laagblijvende vaste plant met kleine, ronde goudgele bloemen die bloeien in de lente en vroege zomer. De plant heeft een compacte groeiwijze en vormt een dicht tapijt van bloemen. Het blad is smal en groen van kleur. Alyssum saxatilis 'Goldkugel' is goed bestand tegen droogte en gedijt het beste in goed doorlatende en zonnige grond. Het is een mooie bodembedekker voor rotstuinen, borders en bloembakken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Alyssum saxatilis 'Goldkugel' is groenblijvend en behoudt dus het hele jaar door zijn bladeren. Het is een ideale plant voor in de tuin, omdat het hele jaar door kleur en structuur biedt. Het is een sterke en langbloeiende plant die weinig onderhoud nodig heeft.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Hij kan dus goed overleven in de meeste Nederlandse tuinen. Het is belangrijk om voldoende bescherming te bieden tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, deze plant is vrij gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de tuin en weinig last heeft van ziektes en plagen. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 20-30 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te houden om luchtcirculatie mogelijk te maken en ziektes te voorkomen. Het is aan te raden om de planten regelmatig te dunnen en te verplanten om overbevolking te voorkomen.

  De "Alyssum saxatilis 'Goldkugel'" groeit het beste in de volle zon of in halfschaduw. In de schaduw kan de groei van deze plant beperkt worden en kan de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant Alyssum saxatilis 'Goldkugel' heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmere temperaturen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die veel nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit.

  Alyssum saxatilis 'Goldkugel' trekt bijen en andere bestuivers aan, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt nectar en pollen als voedselbron voor insecten. Planten die bijdragen aan de biodiversiteit zijn altijd een goede keuze voor de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april tot en met juni en bloeit ongeveer 4 tot 6 weken lang.

  Ja, Alyssum saxatilis 'Goldkugel' kan goed tegen de volle zon. Het is een plant die goed gedijt in zonnige en warme omstandigheden. Zorg voor voldoende water en bescherming tegen felle middagzon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, Alyssum saxatilis 'Goldkugel' kan geluid enigszins dempen vanwege de dichte begroeiing en de bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen. Echter, het zal geen volledige geluidsisolatie bieden zoals een geluidswal of speciale geluidsisolerende materialen. Het effect zal afhankelijk zijn van de grootte en dichtheid van de beplanting.

 • Om de plant mooi en gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren en de vorm te behouden. Verwijder ook regelmatig dood of beschadigd blad om de plant goed te laten ademen.

  De Alyssum saxatilis 'Goldkugel' dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Gebruik goed doorlatende potgrond voor deze tuinplant. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de potgrond. Verpot de plant indien nodig elk jaar in het voorjaar.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te vochtige plekken om wortelrot te voorkomen. Plant de Alyssum saxatilis 'Goldkugel' bij voorkeur in een border of rotstuin.

  De plant heeft over het algemeen geen winterbescherming nodig, aangezien hij goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is echter aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst, bijvoorbeeld door mulch rond de basis aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Zorg voor een goed doorlatende bodem en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te bemesten met een universele meststof voor tuinplanten in het voorjaar. Gebruik hiervoor een meststof met een hoger fosforgehalte voor een goede bloei. Verdeel de meststof gelijkmatig rond de plant en hark het lichtjes in de grond.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren voor een gezonde groei van tuinplanten. Het kan worden aangebracht rond de planten in een laag van ongeveer 5-10 cm dik. Gebruik organische mulchmaterialen zoals bladeren, stro of boomschors.

  De Alyssum saxatilis 'Goldkugel' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de grond regelmatig te testen en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel. Een goede balans in de zuurgraad van de bodem bevordert de gezonde groei en bloei van de plant.

  Er zijn verschillende natuurlijke manieren om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, het planten van geurige kruiden zoals munt, lavendel en rozemarijn en het regelmatig controleren van planten op tekenen van ongedierte. Het inzetten van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn tegen ongedierte bij tuinplanten. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en regelmatig de gezondheid van de planten te controleren om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Alyssum saxatilis 'Goldkugel' is een laagblijvende vaste plant met kleine, ronde goudgele bloemen die bloeien in de lente en vroege zomer. De plant heeft een compacte groeiwijze en vormt een dicht tapijt van bloemen. Het blad is smal en groen van kleur. Alyssum saxatilis 'Goldkugel' is goed bestand tegen droogte en gedijt het beste in goed doorlatende en zonnige grond. Het is een mooie bodembedekker voor rotstuinen, borders en bloembakken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.