Amsonia ciliata

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Amsonia ciliata, ook wel bekend als blauwe ster, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Deze plant groeit tot ongeveer 60 cm hoog en heeft smalle bladeren die aan de randen enigszins behaard zijn. In het voorjaar produceert Amsonia ciliata clusters van kleine blauwe bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelt de plant zaaddozen die een decoratief element toevoegen aan de tuin. Amsonia ciliata gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke bloemen.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is dus bestand tegen koude temperaturen en kan overleven in de Nederlandse winters. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke, robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en occasioneel snoeien volstaat meestal voor een gezonde groei.

  Amsonia ciliata heeft ongeveer een vierkante meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en niet overwoekerd raakt door andere planten in de tuin. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een mooie toevoeging aan schaduwrijke borders of bosachtige tuinen.

  Tuinplanten zoals Amsonia ciliata hebben over het algemeen één keer per week water nodig, tenzij de grond al vochtig aanvoelt. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt en laat de bovenste laag tussen gietbeurten drogen. Houd rekening met factoren zoals de temperatuur en regenval bij het bepalen van de waterbehoefte van de plant.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het trekt verschillende soorten bestuivende insecten aan in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders. Daarnaast helpt het de bodem te verbeteren door de wortels. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus bijdragen aan een gezonde en diverse ecosysteem.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en doet het goed in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft bladeren die geluid kunnen absorberen en dus geluid kunnen dempen. Dit maakt de plant ideaal voor het creëren van een rustige en serene omgeving in de tuin.

 • Amsonia ciliata kan in het voorjaar na de bloei licht worden teruggesnoeid om een compacte vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen, dus wees voorzichtig met het wegsnoeien van te veel blad.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Het is belangrijk om de planten in de ochtend water te geven, zodat de bladeren overdag kunnen opdrogen en minder vatbaar zijn voor ziektes.

  Tuinplanten zoals Amsonia ciliata gedijen goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond dat geschikt is voor vaste planten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Het is aan te raden om de bodem te verrijken met compost of organische meststoffen voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Een beschutte standplaats is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  De plant kan vorstschade oplopen, dus het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Eventueel kan de plant ook worden afgedekt met een lichte doek of vlies.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Het is belangrijk om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de plant gezond te houden. In het voorjaar kan de plant teruggesnoeid worden om de groei te stimuleren.

  Je kunt Tuinplanten bemesten met organische meststoffen in het voorjaar. Zorg voor een evenwichtige bemesting en vermijd overbemesting om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal voor bloeiende planten.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht in de grond en onderdrukt onkruid. Gebruik een organische mulch, zoals bladeren of houtsnippers, rond de plant om een gezonde groei te bevorderen. Vernieuw de mulch jaarlijks voor het beste resultaat.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een neutrale tot lichtzure pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor de groei en bloei van deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor deze plant is het belangrijk regelmatig te controleren op insecten zoals bladluizen en spint. Indien nodig kunnen deze worden bestreden met een biologisch insecticide of door ze handmatig te verwijderen. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te inspecteren op mogelijke schimmelziekten en deze indien nodig te behandelen met een fungicide.

 • Omschrijving

  Amsonia ciliata, ook wel bekend als blauwe ster, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Deze plant groeit tot ongeveer 60 cm hoog en heeft smalle bladeren die aan de randen enigszins behaard zijn. In het voorjaar produceert Amsonia ciliata clusters van kleine blauwe bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Na de bloei ontwikkelt de plant zaaddozen die een decoratief element toevoegen aan de tuin. Amsonia ciliata gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.