Anchusa azurea

Anchusa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anchusa azurea, ook bekend als Italiaans smeerwortel, is een mooie en opvallende vaste plant met heldere blauwe bloemen die in de zomer bloeien. De plant kan tot 1 meter hoog worden en heeft ruwe behaarde stengels en bladeren. Het is een favoriet bij bestuivers zoals bijen en vlinders vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Anchusa azurea gedijt het beste in de volle zon en goed doorlatende grond en is ideaal voor het toevoegen van kleur aan de tuin of border. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft en tolerant is voor droge omstandigheden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Anchusa azurea is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter. Het is geen wintergroene plant.

  Anchusa azurea is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus redelijk goed tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorstperiodes. In Nederland kan het dus over het algemeen goed overleven in de winter.

  Ja, deze tuinplant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang de plant voldoende zonlicht en water krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om af en toe dode bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen.

  Anchusa azurea heeft veel ruimte nodig om te groeien, met een gemiddelde spreiding van 60 tot 90 centimeter. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en obstakels, zodat de plant zich vrij kan verspreiden. Houd rekening met de hoogte van de plant, die gemiddeld tussen de 60 en 90 centimeter kan reiken.

  De plant groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de bloei verminderd zijn. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  Anchusa azurea heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft om wortelrot te voorkomen. Deze plant houdt van vochtige, maar goed doorlatende grond.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkelijke eigenschappen voor vlinders en bijen. Zijn nectarrijke bloemen trekken deze bestuivers vaak aan. Het is daarom een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, deze plant trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor variatie en een natuurlijke uitstraling in de tuin, wat gunstig is voor verschillende organismen. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit om deze plant in de tuin te hebben.

  Deze plant bloeit vanaf juni tot en met augustus. De bloeiperiode kan duren van 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het groeit goed in goed doorlatende grond.

  Nee, de plant Anchusa azurea is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is altijd belangrijk om de eetbaarheid van planten te controleren voordat ze worden geconsumeerd.

  Ja, de plant heeft bladeren en bloemen die geluid kunnen dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is geen plant die specifiek wordt gekweekt voor zijn geluidsdempende eigenschappen, maar het kan toch enige demping bieden.

 • Anchusa azurea kan in het voorjaar tot de grond toe worden teruggesnoeid om de plant gezond en compact te houden. Verwijder dode of beschadigde takken en bloemen regelmatig om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

  Het is belangrijk om deze plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren.

  Anchusa azurea gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat compost toe voor extra voedingsstoffen.

  Anchusa azurea gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is en voldoende vocht bevat. De plant kan goed groeien in zowel zandige als kleiachtige bodems.

  Anchusa azurea gedijt het beste op een zonnige standplaats en in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en dat de grond niet te vochtig is. Deze plant kan goed groeien in borders of rotstuinen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan er een mulchlaag van bladeren of compost worden aangebracht rond de wortels. Daarnaast is het raadzaam om de plant af te dekken met een beschermende hoes of fleecedoek tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  - Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. - Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. - Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg om de bloei te bevorderen.

  Om de groei en bloei van de plant te bevorderen, kan bemesting worden toegepast in het voorjaar en de zomer. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een meststof speciaal voor vaste planten. Het is belangrijk om de meststof gelijkmatig te verdelen rond de plant en deze vervolgens goed in te harken.

  Het is aan te bevelen om de grond rondom deze plant te mulchen. Mulch helpt bij het behouden van vocht, onderdrukt onkruid en beschermt de wortels tegen kou. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of houtsnippers.

  Anchusa azurea gedijt het beste in een neutrale tot kalkhoudende bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Een lichtzure bodem kan de groei van de plant belemmeren, terwijl een te hoge zuurgraad de plant niet ten goede komt.

  Anchusa azurea is gevoelig voor aanvallen van slakken en bladluizen. Door regelmatig te controleren op deze plagen en indien nodig actie te ondernemen, kan de plant beschermd worden. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of brandnetelgier kunnen ook helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Anchusa azurea, ook bekend als Italiaans smeerwortel, is een mooie en opvallende vaste plant met heldere blauwe bloemen die in de zomer bloeien. De plant kan tot 1 meter hoog worden en heeft ruwe behaarde stengels en bladeren. Het is een favoriet bij bestuivers zoals bijen en vlinders vanwege de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Anchusa azurea gedijt het beste in de volle zon en goed doorlatende grond en is ideaal voor het toevoegen van kleur aan de tuin of border. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft en tolerant is voor droge omstandigheden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.