Androsace albana

Androsace

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Androsace albana is een alpiene plant die behoort tot de familie Primulaceae. Het heeft kleine, witte bloemen die bloeien in clusters op korte stengels. De bladeren zijn klein, vlezig en groeien dicht op elkaar. Deze plant groeit het liefst op rotsachtige, kalkrijke bodems in bergachtige gebieden. Androsace albana is een populaire plant in rotstuinen vanwege zijn compacte groeiwijze en mooie bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Androsace albana is groenblijvend.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Deze tuinplant kan over het algemeen goed overleven in ons klimaat.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Het is een sterke plant die weinig verzorging vereist.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 15 cm tussen planten. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Zorg voor een goed doorlatende bodem en voldoende licht voor optimale groei.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig water te geven. De plant kan ook gedijen in halfschaduw.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. In de zomer kan de plant wat vaker water nodig hebben vanwege de warmte.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar bevatten en aantrekkelijk zijn voor deze bestuivers. Het kan helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, planten zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit, omdat ze een belangrijke rol spelen in het ecosysteem door voedsel en beschutting te bieden aan verschillende dieren en insecten. Daarnaast bevorderen planten de gezondheid van de bodem en dragen ze bij aan de balans in de natuur. Het is daarom aan te raden om verschillende planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april tot en met juni en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel licht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral op warme dagen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon voor een optimale groei.

  Nee, Androsace albana is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant helpt geluid te dempen door zijn bladeren en takken geluidsgolven te absorberen. Het plaatsen van deze planten in de tuin kan helpen om geluid te verminderen. Gebruik ze in clusters of als hagen voor het beste resultaat.

 • Je kunt de plant terugsnoeien na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het is belangrijk om te zorgen voor scherp snoeigereedschap om schade aan de plant te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te vochtig wordt. Geef water aan de basis van de plant en laat de grond tussen waterbeurten gedeeltelijk opdrogen. In de winterperiode kan de plant met mate water nodig hebben.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig gehouden wordt, maar voorkom dat de wortels langdurig in water staan. Het is aan te raden om de plant regelmatig te voorzien van voedingsstoffen, bijvoorbeeld door middel van plantenvoeding.

  Een goed doorlatende en vochtige bodem is essentieel voor deze plant. Zorg voor een lichtzure tot neutrale bodem met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte of te droge grond.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en kies voor een plek waar de plant voldoende licht krijgt. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Als tuinplant heeft deze plant winterbescherming nodig, zoals het bedekken met stro of bladeren, om te voorkomen dat de vorst de plant beschadigt. Het is ook belangrijk om de plant in een beschutte plek te zetten en te vermijden dat de grond te nat wordt in de winter. Het regelmatig controleren van de plant tijdens de wintermaanden helpt om eventuele schade tijdig te ontdekken en te behandelen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Zorg voor een lichte standplaats met voldoende zonlicht. Bemest de plant eens per maand tijdens het groeiseizoen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met organische mest of speciale meststoffen voor bloeiende planten. Gebruik een meststof met een hoger gehalte aan kalium voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost zijn. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het ideaal als de bodem licht zuur tot neutraal is, met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Een te zure of te basische bodem kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en de groei van de plant beïnvloeden. Zorg daarom voor een goede bodemstructuur en juiste pH-waarde voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op eventueel aanwezig ongedierte en deze handmatig te verwijderen. Verder kunt u ervoor zorgen dat de plant genoeg ruimte heeft en op een plek staat met voldoende licht en luchtstroming om zo de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Androsace albana is een alpiene plant die behoort tot de familie Primulaceae. Het heeft kleine, witte bloemen die bloeien in clusters op korte stengels. De bladeren zijn klein, vlezig en groeien dicht op elkaar. Deze plant groeit het liefst op rotsachtige, kalkrijke bodems in bergachtige gebieden. Androsace albana is een populaire plant in rotstuinen vanwege zijn compacte groeiwijze en mooie bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.