Androsace lanuginosa

Androsace

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Androsace lanuginosa is een kleine vaste plant die behoort tot de familie van de Steenbreek. De plant vormt compacte kussentjes van smalle, groene bladeren bedekt met fijne haartjes. In het voorjaar produceert het witte bloemen die boven het bladerdek uitsteken en een delicate uitstraling hebben. Androsace lanuginosa gedijt goed op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borderranden en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, "Androsace lanuginosa" is een groenblijvende plant die zijn bladeren behoudt gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin dankzij de constante groene uitstraling.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen extreme kou. In de winter kan het nodig zijn om extra isolatie te bieden, zoals bijvoorbeeld mulch of een beschermende doek.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten volstaat.

  De plant heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten zodat ze zich goed kunnen verspreiden. Houd hier rekening mee bij het planten in de tuin.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende vocht krijgt. Ook zal het nodig zijn om de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  Deze plant heeft matig water nodig en moet ongeveer 1-2 keer per week worden bewaterd. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig blijft. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen met nectar en stuifmeel. Het is een goede keuze voor een tuin met veel biodiversiteit en insecten.

  Ja, als een inheemse plant draag je bij aan de biodiversiteit door voedsel en schuilplaatsen te bieden aan verschillende insecten en kleine dieren. Daarnaast help je ook bij het verbeteren van de bodemkwaliteit en het behoud van lokale ecosystemen.

  Deze plant bloeit van april tot en met juni en de bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het kan giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen en daardoor kan helpen bij het dempen van geluid. Het kan een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid.

 • De plant kan na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren en bij te snoeien indien nodig.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater.

  De Tuinplanten heeft potgrond nodig die goed doorlatend is en rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd kalkhoudende potgrond en geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en voorkeur hebben voor een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar wel goed water kan afvoeren om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om organisch materiaal toe te voegen aan de bodem voor een goede groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Deze plant heeft winterbescherming nodig, zoals het bedekken met een laag stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en extreme kou.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of lelijke bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar met geschikte meststoffen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan voedzame grond, daarom is het aan te raden om regelmatig bij te mesten. Dit kan bijvoorbeeld met organische meststoffen of speciale meststoffen voor bloeiende planten. Houd hierbij altijd de instructies op de verpakking in de gaten om overbemesting te voorkomen.

  Mulch rond de plant helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Breng een laag van ongeveer 5 cm aan rond de basis van de plant, maar laat ruimte rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De Androsace lanuginosa gedijt het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van mogelijke plagen, zoals bladluizen of spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen bij de bestrijding van deze plagen. Mocht de situatie ernstig worden, dan kunnen natuurlijke of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen worden overwogen.

 • Omschrijving

  Androsace lanuginosa is een kleine vaste plant die behoort tot de familie van de Steenbreek. De plant vormt compacte kussentjes van smalle, groene bladeren bedekt met fijne haartjes. In het voorjaar produceert het witte bloemen die boven het bladerdek uitsteken en een delicate uitstraling hebben. Androsace lanuginosa gedijt goed op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Deze plant is ideaal voor rotstuinen, borderranden en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.