Androsace sempervivoides

Androsace

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Androsace sempervivoides is een kleine, bodembedekkende plant die behoort tot de anjerfamilie. De plant vormt dichte kussens van kleine, groenblijvende bladeren. In het voorjaar produceert de plant trossen met kleine, witte bloemen die op madeliefjes lijken. Androsace sempervivoides gedijt goed in rotstuinen, droge muren en alpine tuinen. Deze plant heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Androsace sempervivoides behoort tot de groenblijvende tuinplanten. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om deze plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor deze plant.

  De plant heeft ongeveer een ruimte van 15 tot 20 centimeter breed nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten voor luchtcirculatie. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om overwoekering te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook overleven in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water. De plant zal misschien minder bloeien in de schaduw, maar zal over het algemeen nog steeds goed groeien.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden, maar niet drassig. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen trekken deze insecten aan vanwege hun nectar en kleurrijke verschijning. Het planten van deze bloemen kan helpen om een levendige tuin te creëren vol met fladderende vlinders en zoemende bijen.

  Ja, Androsace sempervivoides is goed voor biodiversiteit. Het trekt bestuivers aan en draagt bij aan een gezonde tuinomgeving. Het zorgt voor variatie in de plantenwereld en bevordert de diversiteit van planten en dieren.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken. Het is een tuinplant die voor een prachtige bloei in het voorjaar zorgt.

  De plant Androsace sempervivoides gedijt goed in de volle zon en kan hier goed tegen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Eventueel kan bescherming tegen de heetste middagzon worden geboden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is beter om geen onderdelen van deze plant in te nemen, aangezien het giftig kan zijn. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de mogelijkheid om geluiden te dempen door zijn bladeren en stelen. Het kan helpen om geluiden te absorberen en te verminderen in de omgeving waar het groeit. Dit kan het geluidsniveau binnen en buiten verminderen.

 • Het is belangrijk om beschadigde of dode stengels regelmatig te verwijderen door te knippen met een scherpe snoeischaar. Snoei na de bloei om de plant gezond te houden en nieuwe groei te stimuleren. Vermijd overmatig snoeien om de vorm en structuur van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door goed kan opdrogen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen. In de wintermaanden heeft de plant minder water nodig.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een potgrond met toegevoegde meststoffen voor een optimale groei.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en niet te vochtig, anders kan de plant last krijgen van wortelrot. Een lichte zandgrond met een neutrale tot licht zure pH is het meest geschikt. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem, maar vermijd overbemesting.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen sterke wind om beschadiging te voorkomen.

  Om de Winter te overleven, is het belangrijk om de plant te beschermen tegen de kou. Dit kan worden gedaan door de plant te bedekken met een laagje stro of bladeren. Ook is het aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en dode bloemen en bladeren te verwijderen. Snoei de plant indien nodig om de groei te bevorderen en vorm te behouden.

  Tuinplanten zullen profiteren van jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een evenwichtige meststof. Zorg ervoor dat de meststof de juiste voedingsstoffen bevat die essentieel zijn voor de groei en bloei van de plant. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus volg de instructies op de verpakking.

  Het is nuttig om een mulchlaag aan te brengen rondom de plant om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of stro. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt, om schimmelgroei te voorkomen.

  Androsace sempervivoides gedijt het best in een zure grond. Een zuurgraad tussen de 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden kan je bij deze plant het beste regelmatig controleren op luizen, trips en spint. Deze kunnen namelijk schade aanrichten aan de bladeren en bloemen. Door preventief te sprayen met een milieuvriendelijke insecticide kan je ongedierte op een natuurlijke manier bestrijden.

 • Omschrijving

  Androsace sempervivoides is een kleine, bodembedekkende plant die behoort tot de anjerfamilie. De plant vormt dichte kussens van kleine, groenblijvende bladeren. In het voorjaar produceert de plant trossen met kleine, witte bloemen die op madeliefjes lijken. Androsace sempervivoides gedijt goed in rotstuinen, droge muren en alpine tuinen. Deze plant heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.