Anemone rivularis

Anemone

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anemone rivularis, ook wel bekend als de Beekanemoon, is een prachtige vaste plant met delicate witte bloemen die bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. De bloemen hebben opvallende gele meeldraden en bloeien aan lange stelen boven het diep ingesneden groene blad. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. Anemone rivularis trekt vlinders en bijen aan en kan een mooie aanvulling zijn in een borders of rotstuin. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en jaarlijks terugkomt om opnieuw te bloeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Anemone rivularis is niet groenblijvend. De plant verliest zijn blad in de wintermaanden en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een vaste plant die goed gedijt in de tuin.

  Anemone rivularis is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus prima overleven in koude winterse omstandigheden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen.

  Anemone rivularis is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Deze plant heeft weinig speciale zorg nodig en kan goed groeien in de meeste tuinomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water.

  De plant heeft veel ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de plant en andere beplanting. Een plekje in de volle zon tot halfschaduw is ideaal voor deze plant.

  Ja, Anemone rivularis groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is een ideale plant voor tuinen met gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Water geven 1-2 keer per week is over het algemeen voldoende.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die wordt geproduceerd door de bloemen. Het trekt deze bestuivers aan om te helpen bij de bestuiving. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om leven aan te trekken.

  Ja, Tuinplanten in het algemeen zijn goed voor biodiversiteit omdat ze bijdragen aan het aantrekken van insecten en vogels. Deze planten zorgen voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving, wat essentieel is voor het behoud van biodiversiteit in tuinen. Het toevoegen van Tuinplanten aan je tuin kan helpen om de lokale fauna te ondersteunen en te bevorderen.

  Deze plant bloeit vanaf mei tot en met juni en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar houdt ook van wat schaduw op de heetste uren van de dag. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt als deze in de volle zon staat. Het is belangrijk om de plant goed water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bloemen in de tuin. Wees voorzichtig met het consumeren van planten die niet specifiek als eetbaar zijn aangeduid.

  Ja, de bladeren van deze plant kunnen geluid enigszins dempen door het absorberen van geluidstrillingen. Het is echter geen volledige geluidsdempende plant. Het effect is voornamelijk merkbaar bij grotere groepen van de plant.

 • Deze plant kan na de bloei teruggesnoeid worden om de groei te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken om de gezondheid van de plant te behouden. Snoei in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te controleren.

  Het is belangrijk om de grond rond de plant vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Zorg voor goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Anemone rivularis gedijt goed in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en humusrijk is voor een optimale groei en bloei. Geef de plant regelmatig water om de grond vochtig te houden.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Een neutrale tot licht zure pH-waarde van de bodem is ideaal voor de groei van deze plant. Zorg ervoor dat de bodem regelmatig wordt bemest om de gezondheid en bloei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  De plant heeft winterbescherming nodig in de vorm van mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de plant goed is ingewaterd voordat de winter begint om uitdroging te voorkomen. Verwijder eventuele dode stengels in het najaar om schimmelziekten te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Snoei de plant na de bloei om de bloei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Vermijd overbemesting, dit kan schadelijk zijn voor de plant.

  Mulch in het voorjaar en de zomer om de bodem vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stengels van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  Anemone rivularis groeit het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat de plant optimaal kan groeien en bloeien. Het gebruik van meststoffen of bodemverbeteraars kan helpen om de pH-waarde van de bodem aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Ook regelmatig controleren op bladluizen, slakken en witte vlieg kan helpen bij de bestrijding van ongedierte. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan een effectieve manier zijn om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Anemone rivularis, ook wel bekend als de Beekanemoon, is een prachtige vaste plant met delicate witte bloemen die bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. De bloemen hebben opvallende gele meeldraden en bloeien aan lange stelen boven het diep ingesneden groene blad. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. Anemone rivularis trekt vlinders en bijen aan en kan een mooie aanvulling zijn in een borders of rotstuin. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist en jaarlijks terugkomt om opnieuw te bloeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.