Anthriscus sylvestris

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Anthriscus sylvestris, ook bekend als fluitenkruid, is een inheemse plant die vaak voorkomt in bossen, bermen en graslanden. Het heeft fijne, witte bloemschermen die lijken op kleine paraplu's en bloeit in het voorjaar en begin van de zomer. De plant kan tot ongeveer 1 meter hoog groeien en heeft geveerde bladeren die een frisse, kruidige geur afgeven wanneer ze worden gekneusd. Fluitenkruid trekt bijen, vlinders en andere insecten aan en staat bekend als een belangrijke nectarplant. Het zaait zich gemakkelijk uit en kan zich verspreiden in tuinen en andere openbare groene ruimtes.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Anthriscus sylvestris verliest zijn blad in de winter en krijgt in het voorjaar weer nieuw blad.

  Anthriscus sylvestris is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien en water geven zal de groei en bloei bevorderen. Het is een sterke en winterharde tuinplant.

  Anthriscus sylvestris heeft ongeveer 30 cm tot 60 cm ruimte nodig om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de groeisnelheid van de plant en geef hem de ruimte die nodig is.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft, want de plant houdt niet van te veel vocht. Over het algemeen kan de plant één tot twee keer per week water nodig hebben.

  Ja, deze plant is zowel vlinder- als bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan met zijn kleine bloemen en zoete nectar. Het is dus een goede keuze voor een tuin die insecten wil aantrekken.

  Anthriscus sylvestris, ook bekend als fluitenkruid, is een inheemse plant die bijdraagt aan de biodiversiteit door het aantrekken van insecten en vogels. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren en draagt bij aan de ecologische balans in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  Anthriscus sylvestris bloeit van mei tot en met juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 4-6 weken.

  Deze plant staat het liefst op een plek met halfschaduw tot schaduw. Direct zonlicht kan schadelijk zijn voor de bladeren. Het is daarom beter om de plant op een beschutte plek te plaatsen.

  Deze plant is eetbaar en kan gebruikt worden in salades of als kruid in gerechten. Het heeft een frisse en kruidige smaak en wordt vaak vergeleken met peterselie. Het is belangrijk om de plant goed te wassen voordat je het consumeert.

  Ja, Anthriscus sylvestris staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Met zijn dichte bladeren en vertakte groei kan hij helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en serene tuinomgeving.

 • Je kunt de plant in het voorjaar snoeien om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 5 cm boven de grond. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft matig water nodig en houdt van een vochtige grond. Water geven wanneer de grond droog aanvoelt is voldoende, overmatig water geven moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen. Plaats de plant op een plek waar overtollig water makkelijk kan weglopen.

  Deze plant groeit goed in normale potgrond die licht vochtig is. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig extra voedingsstoffen toe om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, humusrijke grond. Een goed doorlatende bodem is essentieel voor een gezonde groei. Het is belangrijk om regelmatig de bodemkwaliteit te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Het is een plant die goed gedijt in de border, moestuin of wilde tuin.

  Je kunt de plant beschermen tegen vorst door een dikke laag mulch rond de basis aan te brengen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint. Je kunt ook een beschermende doek of stro gebruiken om de plant te beschermen tegen koude temperaturen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde bladeren en bloemen om de groei te bevorderen. Zorg voor voldoende zonlicht en voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen. Vermijd overbemesting, aangezien dit schade aan de plant kan veroorzaken. Een evenwichtige meststof met de juiste voedingsstoffen zal zorgen voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Mulch kan worden gebruikt als bodembedekker rondom deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het helpt ook bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur en voorkomt dat de wortels van de plant te warm worden in de zomer. Het beste mulchmateriaal voor deze plant zijn organische materialen zoals bladeren, stro, of boomschors.

  Anthriscus sylvestris gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig is, maar wel goed doorlatend. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  De beste manier om ongedierte bij deze plant te bestrijden is door regelmatig te controleren op insecten zoals bladluizen en rupsen. Als er ongedierte wordt waargenomen, kunnen ze het best worden verwijderd door ze met de hand van de plant te halen of door ze te besproeien met een milde zeepoplossing. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van het ongedierte, zoals lieveheersbeestjes, aan te trekken door planten met bloemen in de buurt te zetten.

 • Omschrijving

  Anthriscus sylvestris, ook bekend als fluitenkruid, is een inheemse plant die vaak voorkomt in bossen, bermen en graslanden. Het heeft fijne, witte bloemschermen die lijken op kleine paraplu's en bloeit in het voorjaar en begin van de zomer. De plant kan tot ongeveer 1 meter hoog groeien en heeft geveerde bladeren die een frisse, kruidige geur afgeven wanneer ze worden gekneusd. Fluitenkruid trekt bijen, vlinders en andere insecten aan en staat bekend als een belangrijke nectarplant. Het zaait zich gemakkelijk uit en kan zich verspreiden in tuinen en andere openbare groene ruimtes.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.