Arabis alpina

Arabis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Arabis alpina, ook wel bekend als bergandijvie of steenraket, is een vaste plant die van nature voorkomt in bergachtige gebieden van Europa en Azië. Het heeft kleine, witte bloemen die in clusters aan lange stelen groeien en bloeit in het voorjaar tot begin zomer. De plant heeft smalle bladeren die groen blijven gedurende het hele groeiseizoen. Arabis alpina gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een populaire plant voor rotstuinen en borders vanwege zijn mooie bloemen en wintergroene bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal gedurende bepaalde periodes van het jaar verkleuren of afvallen, afhankelijk van de omstandigheden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius.

  Arabis alpina is een makkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Het groeit goed in de volle zon tot halfschaduw en gedijt goed in goed doorlatende grond. Af en toe snoeien na de bloei helpt de plant gezond te houden.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen verspreiden, dus plant ze op minimaal 20-30 cm afstand van elkaar. Zo krijgen ze voldoende licht en lucht om goed te groeien. Het is belangrijk om ze regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een uitstekende bodembedekker die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Verder heeft hij weinig zonlicht nodig om te gedijen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen genoeg aan regenwater. Als het langere tijd droog is, is het verstandig om eens per week water te geven. Let erop dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, Arabis alpina is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Hierdoor worden deze bestuivers aangetrokken tot de plant. Het kan een goede toevoeging zijn aan een tuin die vlinders en bijen wil aantrekken.

  Arabis alpina draagt bij aan biodiversiteit door bijen en andere bestuivers aan te trekken met zijn nectar en pollen. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin en kan het verschillende insecten aantrekken. Het is dus een waardevolle plant voor de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei, en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Ook kan de plant goed groeien in goed doorlatende grond.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant.

  Ja, Arabis alpina heeft een beperkte geluidsdempende werking. Het bladerdak en de stengels van de plant kunnen geluidsgolven absorberen en verminderen daardoor de geluidshinder in de omgeving. Het effect is echter niet zo sterk als bij andere planten zoals bamboe of coniferen.

 • Snoei de plant na de bloei om de groei te stimuleren en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit. Snoei in het voorjaar kan ook worden overwogen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te laten verdrinken. Controleer de grond regelmatig en pas de frequentie van water geven aan op basis van de behoeften van de plant.

  Kies voor goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Een potgrond speciaal voor tuinplanten is geschikt voor deze plant. Zorg voor voldoende drainage in de pot om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH. De bodem moet vochtig blijven, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Voeg compost toe om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant te planten op een plek waar de zon het grootste deel van de dag schijnt. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot rot.

  Het is raadzaam om planten te beschermen tegen vorst met een mulchlaag of een beschermhoes in de winter. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Snoei dode of beschadigde takken weg in het voorjaar.

  De plant groeit het best op goed doorlatende grond en mag regelmatig bemest worden tijdens het groeiseizoen. Snoei dode bloemstengels en verwelkte bladeren om de plant gezond te houden. Pas op voor overmatig vocht en zorg voor voldoende zonlicht.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan bemesting om gezond te groeien. Het is belangrijk om de juiste meststoffen te gebruiken, passend bij de behoeften van de plant. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant en de omgeving.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors. Verspreid een laag mulch van ongeveer 5-10 cm rond de plant, maar laat wat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  Arabis alpina geeft de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze tuinplant. Goed doorlatende grond is ook belangrijk voor een gezonde groei.

  Door regelmatig te controleren op ongedierte en dit direct te verwijderen, kun je voorkomen dat ongedierte schade aanricht aan deze plant. Het is ook mogelijk om insecticiden te gebruiken als de plaag te groot wordt. Let op de instructies op de verpakking en gebruik deze middelen op een veilige manier.

 • Omschrijving

  Arabis alpina, ook wel bekend als bergandijvie of steenraket, is een vaste plant die van nature voorkomt in bergachtige gebieden van Europa en Azië. Het heeft kleine, witte bloemen die in clusters aan lange stelen groeien en bloeit in het voorjaar tot begin zomer. De plant heeft smalle bladeren die groen blijven gedurende het hele groeiseizoen. Arabis alpina gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een populaire plant voor rotstuinen en borders vanwege zijn mooie bloemen en wintergroene bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.