Arabis caucasica

Arabis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Arabis caucasica, ook bekend als de Kaukasische muurbloem, is een overblijvende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het heeft donkergroene bladeren die lancetvormig zijn en een aantrekkelijke bloei met witte, roze of lila bloemen in het voorjaar. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker of in rotstuinen vanwege de compacte groei en de lange bloeiperiode. Arabis caucasica gedijt goed in zon tot halfschaduw en heeft goed doorlatende grond nodig. Na de bloei kunnen de stengels worden teruggesnoeid om de plant gezond te houden en te stimuleren tot nieuwe bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Arabis caucasica is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn blad verliest. Het wordt daarom vaak gebruikt als bodembedekker in de tuin.

  Arabis caucasica is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant heeft dus een redelijk goede winterhardheid en kan overleven in koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een winterharde plant die goed gedijt in volle zon en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien helpt om de plant gezond te houden.

  Arabis caucasica heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om genoeg ruimte tussen de planten te laten zodat ze voldoende zonlicht en lucht krijgen. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  De plant groeit goed in de schaduw en kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en regelmatig water geven. Het is een uitstekende keuze voor schaduwrijke border of rotstuin.

  Arabis caucasica heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen kan de plant eens per week water krijgen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze om een biodiverse tuin te creëren en insecten te helpen bestuiven.

  Ja, Arabis caucasica is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen heeft die nuttig zijn voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan het dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit.

  De plant bloeit van maart tot mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant "Arabis caucasica" is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor menselijke consumptie.

  Ja, Arabis caucasica is geluidsdempend vanwege zijn dichte bladeren en groeiwijze. Het kan helpen om geluiden in de tuin te absorberen en te verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Arabis caucasica kan na de bloei worden teruggesnoeid om de vorm en compactheid te behouden. Verwijder oude bloemstengels en dode bladeren om de plant gezond te houden. Snoei eventueel in het vroege voorjaar om de groei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te verminderen.

  Arabis caucasica gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur potgrond geschikt voor tuinplanten voor een optimale groei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Vermijd zware en te natte grond.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Hij gedijt goed in rotstuinen, borders en als bodembedekker.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst en koude wind. Een laag mulch of bladeren rond de plant kan helpen om de wortels te beschermen. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met een vliesdoek of speciale winterbescherming.

  Om optimaal te groeien en bloeien heeft deze plant een zonnige standplaats nodig en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Snoei uitgebloeide bloemen voor een langere bloeiperiode.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij voeding in de vorm van organische meststoffen, zoals compost. Deze meststoffen voorzien de plant van de nodige voedingsstoffen voor gezonde groei en bloei. Het is aan te raden om in het voorjaar en het najaar te bemesten voor optimale resultaten.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Het beste is om organisch materiaal te gebruiken, zoals compost, bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren, dus het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem in de gaten te houden. Het toevoegen van kalk kan helpen om de zuurgraad te verlagen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten. Ook kan je regelmatig de plant controleren op eventuele symptomen van plagen en deze direct behandelen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en de plant gezond te houden om zo de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Arabis caucasica, ook bekend als de Kaukasische muurbloem, is een overblijvende plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het heeft donkergroene bladeren die lancetvormig zijn en een aantrekkelijke bloei met witte, roze of lila bloemen in het voorjaar. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker of in rotstuinen vanwege de compacte groei en de lange bloeiperiode. Arabis caucasica gedijt goed in zon tot halfschaduw en heeft goed doorlatende grond nodig. Na de bloei kunnen de stengels worden teruggesnoeid om de plant gezond te houden en te stimuleren tot nieuwe bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.