Arabis procurrens

Arabis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Arabis procurrens is een laagblijvende, groenblijvende vaste plant met kleine, ovale bladeren. De plant produceert clusters van kleine, witte bloemen in het voorjaar die zich ontwikkelen tot kleine zaaddozen. Het heeft een kruipende groeiwijze en kan zich verspreiden via ondergrondse uitlopers. Arabis procurrens gedijt goed in goed doorlatende, vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een ideale bodembedekker voor rotstuinen, borders en tussen stenen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Arabis procurrens is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. Deze plant is daarom geschikt voor Nederlandse winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en bemesting nodig en groeit goed in de volle zon of halfschaduw. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de plant gezond en compact blijft.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen verspreiden en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de plant en andere beplanting om concurrentie te voorkomen. Een plekje in de zon of halfschaduw is ideaal voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Arabis procurrens groeien over het algemeen het beste in de volle zon of lichte schaduw. Te veel schaduw kan de groei belemmeren en de bloei verminderen. Het is dus aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  Arabis procurrens moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen gietbeurten door. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, is meestal voldoende.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend door de bloemen die ze produceert. Het is een goede keuze voor tuinen omdat het insecten aantrekt en bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Ja, Arabis procurrens is goed voor biodiversiteit, omdat het nectar en stuifmeel biedt voor bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan de plant dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan bijdragen aan een gezondere en gevarieerdere leefomgeving voor verschillende soorten organismen.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt enkele weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende vocht te geven, vooral tijdens warme periodes.

  De plant Arabis procurrens is eetbaar. Het wordt soms gebruikt in salades of als garnering. Zorg er wel voor dat je zeker weet om welke plantensoort het gaat voordat je hem consumeert.

  Ja, Arabis procurrens heeft kleine bladeren en dichte clusters van bloemen, wat kan helpen om geluid te dempen in een tuinomgeving.

 • Deze plant dient regelmatig gesnoeid te worden om de groei te bevorderen en een compacte vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei na de bloei om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren. Gebruik scherpe snoeischaren om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  De plant houdt van goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te controleren en indien nodig bij te vullen.

  Arabis procurrens gedijt het best in goed doorlatende en vochtige grond. De bodemkwaliteit moet niet te rijk zijn om overmatige groei te voorkomen. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en regelmatig water krijgt. Vermijd natte en te vochtige grond om wortelrot te voorkomen.

  Om winterbescherming te bieden aan deze plant, is het raadzaam om mulch of bladeren rond de basis van de plant te leggen. In strenge winters kan een beschermende doek of fleecedekbed worden gebruikt. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorst begint.

  Deze plant vraagt weinig onderhoud en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Snoei uitgebloeide bloemen om een langere bloeiperiode te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig organische meststoffen in het voorjaar voor optimale groei en bloei. Let op de juiste balans tussen stikstof, fosfor en kalium om een gezonde plant te behouden. Overbemesting kan leiden tot groeiproblemen en een verminderde bloei.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant te leggen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit bijvoorbeeld houtsnippers, boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Arabis procurrens gedijt het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij deze tuinplanten kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kunt u preventieve maatregelen nemen door regelmatig te controleren op ongedierte en aangetaste bladeren te verwijderen. Indien nodig kunt u ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  Arabis procurrens is een laagblijvende, groenblijvende vaste plant met kleine, ovale bladeren. De plant produceert clusters van kleine, witte bloemen in het voorjaar die zich ontwikkelen tot kleine zaaddozen. Het heeft een kruipende groeiwijze en kan zich verspreiden via ondergrondse uitlopers. Arabis procurrens gedijt goed in goed doorlatende, vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een ideale bodembedekker voor rotstuinen, borders en tussen stenen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.