Artemisia vulgaris

Artemisia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Artemisia vulgaris, ook wel bekend als bijvoet, is een meerjarige plant die behoort tot de Asteraceae-familie. De plant heeft zilvergrijze bladeren met een sterke, kruidige geur en groeit meestal tot een hoogte van 1 tot 2 meter. Artemisia vulgaris bloeit in de zomer met kleine bloemhoofdjes die geelgroen van kleur zijn. De plant wordt vaak gebruikt in de geneeskunde vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en als natuurlijk insectenwerend middel. Artemisia vulgaris komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Amerika en gedijt goed op vochtige, voedselrijke grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Artemisia vulgaris is een bladverliezende plant. tijdens de wintermaanden wordt het gebladerte bruin en sterft af. Het groeit in het voorjaar weer opnieuw.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen vorst en zal zich goed kunnen handhaven in onze Nederlandse winters. Het is echter altijd goed om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en gedijt goed in de volle zon. Snoeien kan helpen om hem compact te houden.

  Artemisia vulgaris heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg voor voldoende afstand tussen planten en andere objecten om een gezonde groei te bevorderen. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het plaatsen ervan in de tuin.

  Artemisia vulgaris groeit het best in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Het is geen ideale plant voor volledige schaduw. Het bloeit het beste met voldoende zonlicht.

  Artemisia vulgaris heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen waterbeurten door lichtjes op te laten drogen om wortelrot te voorkomen. Het is dus aan te raden om regelmatig de grondvochtigheid te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Artemisia vulgaris trekt verschillende insecten aan zoals bijen en vlinders en biedt beschutting aan kleine dieren. Door het aanwezige voedselaanbod draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het levert tevens een bijdrage aan het ecosysteem door zijn geneeskrachtige eigenschappen.

  Deze plant bloeit van juli tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken. De bloemen hebben een groenige kleur en zijn vrij onopvallend.

  De plant gedijt goed in de volle zon en kan hier goed tegen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ook voor voldoende voedingsstoffen in de grond.

  Ja, de bladeren van deze plant worden soms gebruikt als kruid in de keuken. Echter, het wordt aangeraden om alleen kleine hoeveelheden te gebruiken vanwege de sterke smaak en de mogelijkheid van giftige stoffen in grote hoeveelheden. Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn met het consumeren van planten uit de tuin.

  Artemisia vulgaris heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en groeiwijze. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in een tuinomgeving. Het wordt daarom vaak gebruikt als een natuurlijke geluidswal.

 • De plant kan in het voorjaar gesnoeid worden om de groei te stimuleren en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot net boven de grond. Pas op voor overmatig snoeien, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmel te voorkomen.

  Artemisia vulgaris groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een pH-waarde van 6 tot 7. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond niet te vochtig wordt, om wortelrot te voorkomen. Verpot de plant indien nodig in het voorjaar voor optimale groei.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, voedzame en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem voldoende humusrijk is. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde voor optimale groei.

  Deze plant gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar vermijd wateroverlast. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  De plant is winterhard en heeft over het algemeen geen extra bescherming nodig. In strenge winters kan een laag mulch of bladeren rond de basis helpen beschermen tegen vorstschade. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft minimaal onderhoud nodig en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten en zonlichtomstandigheden. Regelmatig snoeien kan helpen om de plant compact en gezond te houden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op ziektes en plagen en deze indien nodig te behandelen.

  Artemisia vulgaris heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond en matige voedingsstoffen. Je kunt de plant bemesten met een algemene meststof in het voorjaar om de groei te ondersteunen. Overbemesting moet worden vermeden, aangezien dit de plant kan schaden.

  Mulch kan gebruikt worden om onkruid onderdrukken en vocht vast te houden in de grond. Het kan ook de wortels van de planten beschermen tegen extreme temperaturen en zorgen voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig bij te vullen om de voordelen te behouden.

  Artemisia vulgaris gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. pH-waarden tussen 6,5 en 7,5 zijn ideaal voor deze plantensoort. Zorg voor een goed doorlatende grond voor optimale groei en bloei.

  Artemisia vulgaris kan gevoelig zijn voor bladluizen en witte vliegen. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunt u ze handmatig verwijderen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inschakelen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen als deze plaag te groot wordt.

 • Omschrijving

  Artemisia vulgaris, ook wel bekend als bijvoet, is een meerjarige plant die behoort tot de Asteraceae-familie. De plant heeft zilvergrijze bladeren met een sterke, kruidige geur en groeit meestal tot een hoogte van 1 tot 2 meter. Artemisia vulgaris bloeit in de zomer met kleine bloemhoofdjes die geelgroen van kleur zijn. De plant wordt vaak gebruikt in de geneeskunde vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en als natuurlijk insectenwerend middel. Artemisia vulgaris komt van nature voor in Europa, Azië en Noord-Amerika en gedijt goed op vochtige, voedselrijke grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.