Aruncus aethusifolius

Aruncus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aruncus aethusifolius, ook wel dwerggeitenbaard genoemd, is een compacte vaste plant met fijn geveerd blad en pluizige, witte bloempluimen die doen denken aan geitenbaarden. Deze plant wordt ongeveer 25-30 cm hoog en bloeit in de zomermaanden. Aruncus aethusifolius gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is ideaal voor borders, rotstuinen en als bodembedekker. Deze plant trekt vlinders aan en is winterhard. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn elegante uitstraling en onderhoudsvriendelijke karakter.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad zal in de wintermaanden afsterven en in het voorjaar weer opnieuw uitlopen. Het is een tuinplant die zichzelf elk jaar vernieuwt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Planten in een goed gedraineerde grond kan helpen om de winterhardheid te verhogen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale verzorging. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en lichte omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te bemesten voor optimale groei.

  Aruncus aethusifolius heeft genoeg ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en obstakels, zodat deze voldoende licht en lucht krijgen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte en vorm van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het heeft weinig zonlicht nodig om goed te gedijen. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is om de groei te bevorderen.

  Aruncus aethusifolius heeft regelmatig water nodig en verdraagt geen droge grond. Geef de plant idealiter één keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en kleurrijke bloemtrossen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Deze plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van verschillende bestuivers zoals bijen, hommels en vlinders. De bloemen bieden voedsel en habitat voor deze nuttige insecten. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in de tuin wat bijdraagt aan een gezond ecosysteem.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Na de bloei vormt de plant prachtige pluimen die nog lang decoratief blijven.

  Aruncus aethusifolius kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes, vooral wanneer deze in de volle zon staat. In de volle zon zal de plant goed groeien en bloeien.

  Nee, Aruncus aethusifolius is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt als voedsel. Het wordt over het algemeen aangeraden om geen planten te eten die niet specifiek als eetbaar zijn gekweekt.

  Ja, de plant is geluidsdempend door zijn dichte bladeren en stengels. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te absorberen en een rustige omgeving te creëren. Het is een mooie toevoeging aan een tuin of buitenruimte voor wat extra stilte.

 • Het beste tijdstip om Aruncus aethusifolius te snoeien is in het najaar, nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Verwijder de uitgebloeide bloemstelen en dode bladeren om de plant gezond te houden. Snoei tot vlak boven de grond om nieuwe groei te stimuleren voor het volgende seizoen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis en vermijd dat het blad nat wordt om ziektes te voorkomen.

  Potgrond met een goede drainage is essentieel voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Aruncus aethusifolius gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem moet humusrijk en zuur tot neutraal van pH zijn. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar is en regelmatig bemest wordt.

  Deze plant gedijt het best in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Het is een uitstekende keuze voor een border of als bodembedekker in een vochtige tuin.

  Het is aan te raden om deze plant in de winter af te dekken met een laag mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Over het algemeen is deze plant winterhard en heeft hij geen extra bescherming nodig.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in vochtige, goed gedraineerde grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode of beschadigde bladeren om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Aruncus aethusifolius hebben in het voorjaar wat organische mest nodig om goed te groeien. Gebruik bij voorkeur een samengestelde meststof die speciaal is ontwikkeld voor bloeiende planten. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laagje mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant komt.

  De plant geeft de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen. Een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 7,5 wordt als ideaal beschouwd voor deze plant.

  Planten van de Aruncus aethusifolius kunnen gevoelig zijn voor bladluizen. Het is aan te raden om deze plaag te bestrijden door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant regelmatig te controleren en aangetaste bladeren te verwijderen. Daarnaast kan het helpen om de plant op een zonnige en goed geventileerde standplaats te zetten om de kans op ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Aruncus aethusifolius, ook wel dwerggeitenbaard genoemd, is een compacte vaste plant met fijn geveerd blad en pluizige, witte bloempluimen die doen denken aan geitenbaarden. Deze plant wordt ongeveer 25-30 cm hoog en bloeit in de zomermaanden. Aruncus aethusifolius gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is ideaal voor borders, rotstuinen en als bodembedekker. Deze plant trekt vlinders aan en is winterhard. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin vanwege zijn elegante uitstraling en onderhoudsvriendelijke karakter.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.