Aruncus dioicus

Aruncus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aruncus dioicus, også kendt som Gedebjælker, er en flerårig plante med lange, plumeformede hvide blomster, der blomstrer om sommeren. Planten vokser i skove og fugtige områder og kan blive op til 1,5 meter høj. Bladene er fjerformede og mørkegrønne. Aruncus dioicus foretrækker fugtig, veldrænet jord og trives godt i halvskygge. Det er en attraktiv plante for bier og andre bestøvere.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Aruncus dioicus er ikke stedsegrøn. I løbet af vinteren mister planten sine blade og forbliver skaldet indtil foråret. Det er en løvfældende haveplante.

  Planten er vinterhårdfør ned til -20 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten mod hård frost om vinteren. Det er en robust haveplante, der er godt rustet mod kolde temperaturer.

  Aruncus dioicus er en let at vedligeholde haveplante, der trives i et fugtigt og skyggefuldt miljø. Regelmæssig vanding og gødning om foråret vil hjælpe med en sund vækst og blomstring. Beskæring af visne blomster om efteråret vil stimulere planten til at blomstre igen året efter.

  Aruncus dioicus har brug for tilstrækkelig plads til at udvikle sig fuldt ud. Sørg for et sted, hvor planten har nok plads til at sprede sig og vokse. Tag højde for plantens højde og bredde ved plantning i haven.

  Denne plante trives godt i skyggen og har ikke brug for meget sollys. Det er et glimrende valg til mørke steder i haven. Sørg for, at jorden er fugtig og godt drænet for optimal vækst.

  Aruncus dioicus har brug for regelmæssig vanding, især under tørre perioder. Det anbefales at vande planten 1-2 gange om ugen. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig.

  Ja, Aruncus dioicus er attraktiv for sommerfugle og bier på grund af blomsterne med nektar og det attraktive løv til sommerfugle at hvile på. Det er en vigtig plante for bestøvere i haven.

  Ja, ved at tilbyde blomster og blade fra denne plante tiltrækker den forskellige insekter og fugle, hvilket kan øge biodiversiteten i din have. Det hjælper også med bestøvning af andre planter i din have, hvilket kan forbedre den overordnede mangfoldighed. Derudover giver det et naturligt udseende i din have, hvilket får dyr til at føle sig mere hjemme.

  Aruncus dioicus blomstrer i månederne juni og juli, og blomstringen kan vare op til cirka 4 uger.

  Denne plante kan godt lide fuld sol og trives godt på et solrigt sted i haven. Det er vigtigt, at jorden forbliver godt fugtig, især under tørre perioder. Det anbefales at give planten vand om morgenen eller om aftenen for at undgå forbrænding.

  Nej, Aruncus dioicus er ikke spiselig. Det er en dekorativ haveplante og bruges ikke som mad. Saften og bladene kan forårsage hudirritation hos nogle mennesker.

  Ja, bladene på Aruncus dioicus absorberer lyd og kan hjælpe med at dæmpe lyd i en haveomgivelse.

 • Du kan beskære planten efter blomstringen til lige over jorden for at bevare formen og vitaliteten. Fjern også døde eller beskadigede stængler. Beskæring om foråret kan også udføres for at forynge planten.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Sørg for at jorden altid er fugtig, men ikke gennemblødt. Vand helst ved plantens base for at undgå skimmeldannelse.

  Planten trives godt i fugtig, frugtbar jord. Sørg for, at pottemulden er godt drænet, og undgå for våde forhold. En blanding af pottemuld og kompost er ideel til denne havplante.

  Aruncus dioicus trives bedst i fugtig, veldrænet jord med en neutral pH-værdi. Det er vigtigt at tilføre planten tilstrækkeligt med næringsstoffer, såsom organisk gødning, for en sund vækst. Sørg for, at jorden ikke er for våd eller for tør, for at undgå rådne rødder.

  Denne plante trives bedst i en fugtig, humusrig jord i halvskygge til skygge. Sørg for tilstrækkelig plads og beskyttelse mod skarp eftermiddagssol. Planten kan trives godt langs kanten af en dam eller i bede med fugtig jord.

  Om vinteren anbefales det at påføre et lag muld omkring planten for at beskytte rødderne mod frost. Hvis planten er i en potte, er det bedst at flytte den til et beskyttet sted. I ekstrem kulde kan det hjælpe at dække planten med fleece eller bobleplast.

  Denne plante kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i fugtig jord. Det er vigtigt at fjerne døde blade og blomster regelmæssigt for at holde planten sund. Derudover kan planten deles hvert par år for at fremme væksten.

  Haveplanter har generelt brug for regelmæssig ernæring i form af organisk gødning. Gød plantene om foråret for en sund vækst og blomstring. Sørg for, at gødningen påføres jævnt og ikke for tæt på stammen.

  Mulch hjælper med at holde på fugt og undertrykke ukrudt i haven. Det beskytter rødderne mod ekstreme temperaturer og forbedrer jordkvaliteten. Mulch kan bestå af organisk materiale som træflis, blade eller halm.

  Planten Aruncus dioicus trives bedst i en neutral til sur jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 7,5. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere pH-værdien med fx kalk eller svovl. Det anbefales at plante planten et sted, hvor jorden opfylder disse krav for optimal vækst og blomstring.

  For at undgå skadedyr på denne plante er det vigtigt at inspicere planten regelmæssigt for bladlus, larver og snegle. Disse skadedyr kan forårsage skader på plantens blade og blomster. Ved at holde området omkring planten rent og kontrollere regelmæssigt, kan skadedyr effektivt bekæmpes.

 • Beskrivelse

  Aruncus dioicus, også kendt som Gedebjælker, er en flerårig plante med lange, plumeformede hvide blomster, der blomstrer om sommeren. Planten vokser i skove og fugtige områder og kan blive op til 1,5 meter høj. Bladene er fjerformede og mørkegrønne. Aruncus dioicus foretrækker fugtig, veldrænet jord og trives godt i halvskygge. Det er en attraktiv plante for bier og andre bestøvere.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.