Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

Rhododendron (Japanese Azalea Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) is een groenblijvende struik met grote, kleurrijke bloemen in tinten van roze, paars, rood en wit. Het blad van de plant is donkergroen en glanzend, waardoor het een aantrekkelijke toevoeging is aan de tuin. Deze plant houdt van zure grond en gedijt goed in halfschaduw tot volle schaduw. De Rhododendron bloeit in het voorjaar en trekt daarmee veel vlinders en bijen aan. Het is een populaire keuze voor het creëren van kleurrijke borders en hagen in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, zelfs in de winter. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn mooie groenblijvende bladeren en prachtige bloemen.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens vorstperiodes. Zorg voor een goede isolatie van de wortels en eventueel bedekking met bladeren of stro.

  Ja, de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Zolang deze regelmatig water krijgt, op een beschutte plek staat en af en toe bemest wordt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om ook jaarlijks de oude bloemen te verwijderen om nieuwe bloei te bevorderen.

  Rhododendron heeft genoeg ruimte nodig om te groeien en bloeien, dus houd rekening met een plantafstand van ongeveer 60-100 cm. Zo krijgen de planten voldoende licht en lucht en hebben ze genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. Houd er ook rekening mee dat Rhododendron diep en breed wortelt, dus zorg voor voldoende ruimte in de grond.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot volle schaduw. Het is belangrijk om voldoende licht te krijgen, maar direct zonlicht kan schadelijk zijn. Een plek met gefilterd licht is ideaal voor deze plant.

  Rhododendron heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden. Water geven kan het beste gebeuren in de avond of vroege ochtend.

  Ja, de Japanse Azalea trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en kan bijdragen aan de biodiversiteit. Deze plant is dus vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, de Rhododendron trekt bijen en vlinders aan, waardoor het goed is voor de biodiversiteit in uw tuin. Daarnaast bieden de dichte bladeren van de plant schuilplaatsen voor kleine dieren. Inheemse flora en fauna kunnen dus profiteren van de aanwezigheid van de Rhododendron in uw tuin.

  De Rhododendron bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Rhododendrons kunnen beter gedijen in halfschaduw of schaduwrijke plekken. Ze kunnen gevoelig zijn voor te veel direct zonlicht. Het is daarom aan te raden om ze te planten op een plek waar ze bescherming krijgen tegen de volle zon.

  Nee, de bloemen en bladeren van de Rhododendron (Japanese Azalea Grp) zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn voor mensen en dieren. Het is belangrijk om de plant niet te consumeren.

  Ja, Rhododendrons hebben dichte bladeren en kunnen helpen bij het absorberen van geluidsgolven. Ze kunnen een kleine bijdrage leveren aan het dempen van geluid in de tuin. Echter, ze zijn niet zo effectief in geluidsdemping als specifieke geluidswerende materialen.

 • De plant kan het best gesnoeid worden direct na de bloei, om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of zieke takken en dun de struik indien nodig uit. Vermijd snoeien in de winter, dit kan de bloei belemmeren.

  De Japanese Azalea Grp heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om de juiste potgrond te gebruiken. Kies voor een zure potgrond speciaal voor zuurminnende planten om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Rhododendron is het belangrijk dat de bodem zuur is en goed doorlatend. Het liefst groeit deze plant in humusrijke grond die constant vochtig is, maar niet te nat. Zorg er ook voor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed belucht is.

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) gedijt het beste in een vochtige, zure bodem met voldoende licht maar niet in direct zonlicht. Kies een plek uit de wind en zorg voor bescherming tegen vorst en felle zon. Deze plant is ideaal voor een plek in de halfschaduw.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant afdekken met vliesdoek of stro om de wortels te beschermen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of zieke takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik meststoffen speciaal voor zuurminnende planten om de groei te stimuleren.

  Rhododendrons hebben behoefte aan een zure bodem, dus gebruik een meststof speciaal voor zuurminnende planten. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof om de groei te bevorderen en bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor optimale resultaten.

  Mulchen is belangrijk voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar laat de stam vrij van mulch.

  Deze plant vereist een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0 voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met speciale meststoffen of bodemverbeteraars. Te zure of te zoute bodems kunnen leiden tot bladverkleuring en een slechte groei.

  De plant kan last hebben van bladluis, spintmijt en taxuskever larven. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant regelmatig te inspecteren en handmatig te verwijderen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor goede luchtcirculatie en een gezonde bodem om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Rhododendron (Japanese Azalea Grp) is een groenblijvende struik met grote, kleurrijke bloemen in tinten van roze, paars, rood en wit. Het blad van de plant is donkergroen en glanzend, waardoor het een aantrekkelijke toevoeging is aan de tuin. Deze plant houdt van zure grond en gedijt goed in halfschaduw tot volle schaduw. De Rhododendron bloeit in het voorjaar en trekt daarmee veel vlinders en bijen aan. Het is een populaire keuze voor het creëren van kleurrijke borders en hagen in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.