Aster alpinus 'Goliath'

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Aster alpinus 'Goliath' is een compacte en bossige vaste plant met een hoogte van ongeveer 30 cm. De bloemen zijn groot en opvallend met paarsblauwe bloemblaadjes en gele hartjes. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. 'Goliath' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een makkelijk te verzorgen plant die geschikt is voor borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, als tuinplant is Aster alpinus 'Goliath' niet groenblijvend. Tijdens de winter verliest de plant zijn blad en komt in rust. Het is een meerjarige plant die elk jaar opnieuw opkomt in het voorjaar.

  De plant Aster alpinus 'Goliath' is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. De plant is geschikt voor in de tuin en kan dus prima overleven in koudere klimaten.

  Ja, de Aster alpinus 'Goliath' is over het algemeen een makkelijke plant in onderhoud. Hij heeft vochtige, goed doorlatende grond en volle zon nodig en moet regelmatig worden bewaterd. Het snoeien van de plant na de bloei kan helpen de groei te bevorderen.

  De plant heeft ongeveer 30 cm tot 40 cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen planten te laten voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei. In de schaduw zal de plant mogelijk minder bloemen produceren.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op uitdroging.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de heldere kleuren en nectarrijke bloemen die ze produceren. Het is een goede keuze voor tuiniers die graag insecten willen aantrekken naar hun tuin.

  Ja, Aster alpinus 'Goliath' draagt bij aan de biodiversiteit door zijn bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Hierdoor worden deze bestuivers geholpen bij het verzamelen van voedsel. Dit bevordert het ecosysteem in de tuin.

  'Aster alpinus 'Goliath' bloeit van juni tot en met augustus. De bloei kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme zomerdagen. De plant kan echter ook groeien in gedeeltelijke schaduw.

  Nee, de plant Aster alpinus 'Goliath' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk voor de bloemen wordt gekweekt. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsrisico's.

  Ja, Tuinplanten hebben over het algemeen de eigenschap om geluid te dempen door hun bladeren en stengels. Het planten van Tuinplanten rondom je huis kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant ongeveer een derde terug. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen, dus wees voorzichtig.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om rotting van de bladeren te voorkomen.

  Voor deze plant is het het beste om te groeien in goed doorlatende potgrond. Het moet vochtig gehouden worden, maar niet te nat. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voeding bevat voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem licht zuur tot neutraal is en dat er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Pas op met te natte of te droge grond, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een laag mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Hierdoor worden de wortels beschermd tegen extreme kou. Het is ook belangrijk om de plant af te dekken met een stuk jute of vliesdoek als extra bescherming tegen vorst.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder verwelkte bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om jaarlijks te bemesten met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen om de bodemkwaliteit te verbeteren. Bemest in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en voorkomt onkruidgroei rondom de plant. Het beschermt ook de wortels tegen vorst in de winter. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De pH-waarde van de bodem waarin deze plant groeit, moet licht zuur tot neutraal zijn. Een pH-waarde tussen 6 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen met meststoffen of kalk.

  Er zijn verschillende manieren om ongedierte zoals bladluizen, slakken en rupsen te bestrijden bij tuinplanten. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen, natuurlijke vijanden van het ongedierte in te zetten of door preventieve maatregelen te nemen zoals het verwijderen van dode bladeren en het zorgen voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding.

 • Omschrijving

  De Aster alpinus 'Goliath' is een compacte en bossige vaste plant met een hoogte van ongeveer 30 cm. De bloemen zijn groot en opvallend met paarsblauwe bloemblaadjes en gele hartjes. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. 'Goliath' gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een makkelijk te verzorgen plant die geschikt is voor borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.