Aster macrophyllus

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Aster macrophyllus, ook wel bekend als de grote bladaster, is een vaste plant met opvallend groot, ovaalvormig blad. De plant produceert in de late zomer en herfst mooie, lila tot paarse bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een sterke plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. De Aster macrophyllus kan tot 60-80 cm hoog worden en is ideaal voor in borders, rotstuinen of als snijbloem. Deze plant vereist weinig onderhoud en kan zich makkelijk vermeerderen door middel van deling in het voorjaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Aster macrophyllus is een bladverliezende plant en verliest zijn bladeren in de winter. Het is geen groenblijvende plant.

  Aster macrophyllus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. De plant kan dus overleven in koudere temperaturen tijdens de winter. Het is nog steeds aan te raden om de plant te beschermen tijdens langdurige periodes van strenge vorst.

  Ja, de Aster macrophyllus is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Deze plant kan goed groeien in de meeste bodemtypes en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zijn voldoende om de plant gezond te houden.

  De Aster macrophyllus heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 30 tot 50 cm in de breedte en hoogte. Houd er rekening mee dat de plant zich in de loop der jaren kan verspreiden, dus geef het voldoende ruimte om te groeien. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek in de tuin te planten voor een optimale groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het gedijt goed met weinig tot gemiddelde lichtinval en kan zelfs bloeien in de schaduw. Het is een ideale keuze voor tuinen met weinig zonlicht.

  De Aster macrophyllus heeft regelmatig water nodig en moet vochtige grond behouden. Het is aanbevolen om de plant wekelijks water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt tussen de gietbeurten door.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit wil bevorderen. Het is tevens een kleurrijke toevoeging aan de tuin.

  Ja, Aster macrophyllus trekt bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan met zijn bloemen. Het helpt ook om de biodiversiteit in de tuin te verhogen door verschillende soorten dieren aan te trekken. Het biedt een voedselbron en schuilplaats voor verschillende dieren.

  De plant bloeit in de maanden augustus en september en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. De plant kan last hebben van uitdroging en verbranding als de grond te droog is en er te weinig schaduw is.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor consumptie. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, als tuinplant heeft deze plant een geluidsdempende werking. De dichte bladeren absorberen geluidsgolven, waardoor het omgevingsgeluid verminderd wordt. Dit zorgt voor een rustige en aangename sfeer in de tuin.

 • De plant wordt het beste gesnoeid in het voorjaar tot ongeveer 15-20 cm boven de grond. Verwijder dode of zieke takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Het snoeien zal de groei en bloei van de plant stimuleren.

  Het is belangrijk om de grond regelmatig vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant water aan de basis om de wortels te bereiken. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aanbevolen om de plant in het voorjaar te verpotten met nieuwe potgrond.

  Deze plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende bodems met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond rijk is aan organisch materiaal en de pH-waarde neutraal tot lichtzure is. Vermijd te zware of te droge bodems voor optimale groei en bloei.

  Aster macrophyllus groeit het best op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Deze plant is geschikt voor in de tuin en bloeit in de late zomer en herfst.

  Om de winter te beschermen, kan het nuttig zijn om een laag mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen harde wind door een beschutting te creëren. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de grond bevriest.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar en de zomer met een evenwichtige meststof. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking voor de beste resultaten.

  Mulch zorgt ervoor dat de grond rondom deze tuinplant vocht vasthoudt en onkruid onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulchlaag. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant ligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De Aster macrophyllus groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal voor de groei en bloei van deze tuinplant.

  om de plant te beschermen tegen ongedierte, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen. Een milde zeepoplossing kan gebruikt worden om ongedierte zoals bladluizen te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Aster macrophyllus, ook wel bekend als de grote bladaster, is een vaste plant met opvallend groot, ovaalvormig blad. De plant produceert in de late zomer en herfst mooie, lila tot paarse bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een sterke plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. De Aster macrophyllus kan tot 60-80 cm hoog worden en is ideaal voor in borders, rotstuinen of als snijbloem. Deze plant vereist weinig onderhoud en kan zich makkelijk vermeerderen door middel van deling in het voorjaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.