Aster sedifolius

Aster

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aster sedifolius, ook wel bekend als de vroege aster, is een vaste plant die behoort tot de Asteraceae-familie. De plant heeft lichtgroene bladeren die dicht op elkaar groeien en een compacte groeiwijze hebben. In de zomer produceert Aster sedifolius kleine blauwpaarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond, en kan zowel in borders als in rotstuinen worden geplant. Aster sedifolius is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en jaarlijks terugkomt met zijn kleurrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Aster sedifolius is niet groenblijvend. De plant is niet wintergroen en zal in de herfst zijn bladeren verliezen. Het is een vaste plant die in het voorjaar opnieuw zal uitlopen.

  Aster sedifolius is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant valt onder de Tuinplanten categorie en kan dus goed overleven in ons klimaat.

  Ja, Aster sedifolius is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Deze plant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig water geven en snoeien zorgt voor een gezonde groei.

  De Aster sedifolius heeft gemiddeld 30-60 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en te bloeien. Houd ook rekening met de groeisnelheid en de grootte van volgroeide planten bij het bepalen van de plantafstand.

  Aster sedifolius groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in de halfschaduw. Voor de beste bloeiresultaten is het echter aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten. In de schaduw zal de plant minder bloeien en kan de groei wat minder uitbundig zijn.

  De Aster sedifolius heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Water geven wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt is ideaal.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor een levendige en bloeiende omgeving.

  Ja, de Aster sedifolius is goed voor biodiversiteit vanwege zijn aantrekkelijke bloemen die veel insecten aantrekken. Deze insecten helpen bij de bestuiving van andere planten en dragen bij aan de ecologische balans in de tuin. Het toevoegen van Aster sedifolius aan de tuin kan bijdragen aan een gezondere en diversere omgeving voor planten en dieren.

  Aster sedifolius bloeit van augustus tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant Aster sedifolius kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is aan te raden om de plant niet te veel in de schaduw te plaatsen, aangezien deze plant goed kan omgaan met de zonnestralen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de "Aster sedifolius" is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt om zijn aantrekkelijke bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Aster sedifolius heeft een geluidsdempende werking. Dit komt door de dichte begroeiing en de structuur van de bladeren. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in een buitenomgeving.

 • In het voorjaar kunnen de stengels van de plant tot ongeveer de helft worden teruggesnoeid om een compacte groei te bevorderen. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te behouden. Regelmatig doodkoppen kan zorgen voor een langere bloeiperiode.

  Tuinplanten zoals Aster sedifolius hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de ochtend om verdamping gedurende de dag te minimaliseren.

  Tuinplanten zoals Aster sedifolius hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid om uitdroging te voorkomen. Vul de pot met verse potgrond als de plant te groot wordt voor zijn huidige pot.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar of te vochtig is, om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  De plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende vochtigheid maar vermijd stilstaand water. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of vliesdoek te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Probeer de plant weg te houden van sterke wind en direct zonlicht om beschadiging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en deze te bemesten tijdens het groeiseizoen. Snoei indien nodig dode of beschadigde takken weg.

  Tuinplanten zoals Aster sedifolius hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten tijdens het groeiseizoen en verminder de meststof in de herfst en winter. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloemen.

  Mulch rondom de plant kan helpen om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de grondtemperatuur te reguleren. Gebruik organische mulch zoals compost, bladeren of houtsnippers voor optimale resultaten. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn voor optimale groei. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de zuurgraad te verhogen. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook kan regelmatig controleren op plagen en deze handmatig verwijderen helpen bij het voorkomen van schade aan de plant. Een goede bodemstructuur en voldoende licht en lucht kunnen de weerstand van de plant verhogen tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Aster sedifolius, ook wel bekend als de vroege aster, is een vaste plant die behoort tot de Asteraceae-familie. De plant heeft lichtgroene bladeren die dicht op elkaar groeien en een compacte groeiwijze hebben. In de zomer produceert Aster sedifolius kleine blauwpaarse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond, en kan zowel in borders als in rotstuinen worden geplant. Aster sedifolius is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en jaarlijks terugkomt met zijn kleurrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.