Athyrium niponicum var. pictum

Athyrium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Athyrium niponicum var. pictum, ook wel bekend als de Japanse regenboogvaren, is een prachtige en decoratieve varensoort. De bladeren hebben een opvallende kleurencombinatie van zilvergrijs, lila en groen. Deze varen houdt van een vochtige en goed doorlatende bodem en groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is een langzaam groeiende plant die een compacte bos vormt. De Japanse regenboogvaren is een elegante toevoeging aan een schaduwrijke tuin of als eyecatcher in een pot op het terras.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de "Athyrium niponicum var. pictum" is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant kan gedurende de wintermaanden afsterven. Het is daarom aanbevolen om de plant in het voorjaar weer terug te snoeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant op een lichte plek te zetten zonder direct zonlicht. Regelmatig bemesten kan helpen bij de groei van de plant.

  Ongeveer 30 cm tot 45 cm ruimte is ideaal voor deze plant, zodat de bladeren zich goed kunnen ontvouwen en niet te dicht op elkaar groeien. Zorg ervoor dat er voldoende licht en luchtstroom is rondom de plant voor optimale groei en gezondheid. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een vochtige en goed gedraineerde bodem voor deze plant.

  Ja, Athyrium niponicum var. pictum groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen en weinig zonlicht nodig heeft om goed te groeien. Het is daarom een uitstekende keuze voor in de schaduwrijke delen van de tuin.

  Deze plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is niet vlinder- en bijenlokkend.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het een aantrekkelijke schuilplaats biedt voor kleine dieren en insecten. Daarnaast trekt het ook vogels aan die op zoek zijn naar voedsel. Door het toevoegen van deze plant aan je tuin, draag je bij aan het vergroten van de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de zomermaanden juni en juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en kan het beste op een plek staan met lichte schaduw tot halfschaduw. Te veel zon kan de bladeren doen verbranden. Het is daarom aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten.

  Nee, de plant Athyrium niponicum var. pictum is niet eetbaar en wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren in de tuin. Het consumeren van deze plant kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, sommige tuinplanten hebben geluidsdempende eigenschappen door het absorberen van geluidsgolven met behulp van hun bladeren en takken. Het kan dus zijn dat deze plant een zekere mate van geluidsdemping biedt in een tuinomgeving. Het is echter niet de enige factor die bijdraagt aan geluidsdemping in een tuin.

 • Deze plant hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Eventuele dode of beschadigde bladeren kunnen worden weggeknipt. Verwijder ook eventuele ongewenste bladeren om de plant er mooi uit te laten zien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in drassige omstandigheden staan. Geef de plant water aan de basis om schimmelgroei te voorkomen.

  Gebruik losse, goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg dat de pot goed afwatert en niet te vochtig blijft. Voeg indien nodig af en toe wat meststoffen toe voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot zure pH. Een rijke, organische bodem is ideaal voor een gezonde groei. Zorg voor voldoende vocht, maar vermijd wateroverlast.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen felle zon en droge, winderige omstandigheden.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig. In de winter verliezen de bladeren hun kleur en komen in rust. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatige bewatering nodig en moet worden geplant in goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef de plant af en toe wat mest voor optimale groei.

  Deze plant heeft regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een langzaam werkende meststof voor varens om de plant te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers voor een natuurlijke uitstraling. Houd de mulch ongeveer 5-10 cm van de stengels om verstikking te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aanpassingen te maken met behulp van organische materialen of meststoffen. Een goede pH-waarde zorgt voor gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van luizen, slakken en spint. Biologische bestrijdingsmethoden zoals het gebruik van lieveheersbeestjes of het sproeien van neemolie kunnen effectief zijn. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en voorkom dat de grond te vochtig wordt om schimmelinfecties te voorkomen.

 • Omschrijving

  Athyrium niponicum var. pictum, ook wel bekend als de Japanse regenboogvaren, is een prachtige en decoratieve varensoort. De bladeren hebben een opvallende kleurencombinatie van zilvergrijs, lila en groen. Deze varen houdt van een vochtige en goed doorlatende bodem en groeit het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is een langzaam groeiende plant die een compacte bos vormt. De Japanse regenboogvaren is een elegante toevoeging aan een schaduwrijke tuin of als eyecatcher in een pot op het terras.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.