Aubrieta deltoidea

Aubrieta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aubrieta deltoidea, ook bekend als blauwkussen, is een laagblijvende en winterharde vaste plant die bloeit met prachtige paarse, roze of witte bloemen. De plant heeft groenblijvende bladeren die een compacte en dichte mat vormen. Aubrieta deltoidea groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, bloembedden en langs borders. Door regelmatig te snoeien na de bloei kan de plant mooi compact blijven en volgend jaar opnieuw goed bloeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die bloeit in het voorjaar en vroege zomer. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of langs paden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens vorstperiodes te beschermen om schade te voorkomen. In strenge winters kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen, zoals het bedekken met een dikke laag mulch.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden in de tuin. Deze plant heeft weinig water en bemesting nodig en is daardoor ideaal voor beginnende tuiniers.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte te hebben voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en zich te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te houden voor een goede luchtcirculatie en voorkomen van ziektes.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Het is dus aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben gemiddeld genomen één tot twee keer per week water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht vochtig te houden. Te veel water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren in de tuin. Planten zoals deze dragen bij aan een gevarieerde en evenwichtige ecosystemen.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige plekken.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt aanbevolen om de plant niet in voedselbereidingen te gebruiken.

  Ja, diverse soorten planten hebben geluidsdempende kwaliteiten, maar Aubrieta deltoidea staat niet bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk bekend om zijn mooie bloemen en groenblijvend blad.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig, tenzij je de vorm wilt behouden of dode delen wilt verwijderen. Eventueel kun je na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen om de plant er fris uit te laten zien. Zorg ervoor dat je snoeigereedschap schoon en scherp is om beschadiging van de plant te voorkomen.

  De Aubrieta deltoidea heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om te controleren of de grond ongeveer 2-3 keer per week water nodig heeft.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Deze potgrond zorgt ervoor dat overtollig water goed weg kan lopen, wat helpt bij het voorkomen van wortelrot. Kies voor potgrond van goede kwaliteit voor de beste groeiresultaten.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd zware, compacte grond. Voor een optimale groei en bloei is het belangrijk om regelmatig organische meststoffen toe te voegen.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het is een perfecte keuze voor rotstuinen of langs randen van muren.

  Je kunt de plant beschermen in de winter door mulch aan te brengen rond de basis. Ook is het aan te raden om de plant af te dekken met een laag bladeren of stro. Zorg ervoor dat de plant niet te nat blijft in de winter, dit kan leiden tot rot.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Snoei na de bloei om de plant compact te houden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om ze jaarlijks te bemesten met organische meststoffen in het voorjaar. Gebruik een meststof met een gelijkmatige verhouding van stikstof, fosfor en kalium om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot een te weelderige groei en minder bloemen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken voor deze plant. Gebruik organisch mulch zoals compost, houtsnippers of bladeren. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-7 cm rond de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  De plant houdt van een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Dit zorgt voor optimale groeiomstandigheden en bloei.

  Om ongedierte te bestrijden bij dit type plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en bloemen te controleren op tekenen van insecten. Mogelijke plagen zijn bijvoorbeeld bladluizen, spintmijten en rupsen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan helpen om ongedierte op een milieuvriendelijke manier te verwijderen.

 • Omschrijving

  Aubrieta deltoidea, ook bekend als blauwkussen, is een laagblijvende en winterharde vaste plant die bloeit met prachtige paarse, roze of witte bloemen. De plant heeft groenblijvende bladeren die een compacte en dichte mat vormen. Aubrieta deltoidea groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in rotstuinen, bloembedden en langs borders. Door regelmatig te snoeien na de bloei kan de plant mooi compact blijven en volgend jaar opnieuw goed bloeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.