Aubrieta 'Fiona'

Aubrieta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aubrieta 'Fiona' is een laagblijvende en snelgroeiende vaste plant met prachtige bloemen in tinten van lila en paars. De bloemen vormen dichte clusters en bloeien in het voorjaar tot het begin van de zomer. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker en is ideaal voor rotstuinen, borders en langs paden. Aubrieta 'Fiona' gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vergt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Aubrieta 'Fiona' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de winter zijn blad verliest. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar terug te snoeien.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld bladeren of stro. In het voorjaar zal de plant weer opnieuw uitlopen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het heeft een voorkeur voor een zonnige plek en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei van de plant.

  Voor deze plant is het aan te raden om een ruimte van ongeveer 30 cm tussen elke plant te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de ruimte die nodig is.

  Aubrieta gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en zich minder goed ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef de plant liever diep water dan oppervlakkig water.

  Ja, Aubrieta trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen die een diversiteit aan bestuivers willen aantrekken.

  Ja, Aubrieta planten trekken vlinders en bijen aan, waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgen de bloemen voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten. Het variërende bladdek biedt ook schuilplaatsen voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Na de bloei kunnen de bloemen worden teruggesneden om de plant te stimuleren opnieuw te bloeien.

  Ja, Aubrieta 'Fiona' kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige locaties. Het is een tuinplant die goed gedijt in zonnige gebieden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de Aubrieta 'Fiona' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant enkel te gebruiken als een decoratieve tuinplant.

  Ja, tuinplanten hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende werking. Dit komt voornamelijk door de bladeren die geluidstrillingen kunnen absorberen. Echter, het effect is relatief klein in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de vorm en de bloei te stimuleren. Verwijder oude en uitgebloeide bloemstengels om de plant gezond te houden. Knip de plant terug tot ongeveer 5 cm boven de grond.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende en voedzame potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vochtig zijn. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Daarnaast gedijt deze plant het beste in een zonnige standplaats.

  De standplaats voor deze plant is een zonnige plek met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Vermijd te natte en te schaduwrijke plekken.

  Tuinplanten zoals Aubrieta 'Fiona' hebben over het algemeen geen extra winterbescherming nodig. Ze kunnen goed tegen vorst en kunnen prima overleven in de winter. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede waterafvoer om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en snoei na de bloei om de plant compact te houden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Aubrietia hebben geen specifieke bemesting nodig, omdat ze vaak goed groeien in arme grond. Een beetje organische meststof in het voorjaar kan helpen bij de groei en bloei. Het is belangrijk om bemesting met mate toe te passen om problemen zoals een teveel aan voedingsstoffen te voorkomen.

  Mulch kan worden gebruikt om de grond rondom tuinplanten te bedekken en vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers. Mulch moet worden aangebracht met een laag van ongeveer 5 cm dik, zonder de stam of de basis van de plant te bedekken.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor de gezonde groei van deze tuinplant.

  Om ongedierte te voorkomen bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op symptomen van plagen. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan helpen bij het bestrijden van ongedierte. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet om plagen te controleren.

 • Omschrijving

  Aubrieta 'Fiona' is een laagblijvende en snelgroeiende vaste plant met prachtige bloemen in tinten van lila en paars. De bloemen vormen dichte clusters en bloeien in het voorjaar tot het begin van de zomer. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker en is ideaal voor rotstuinen, borders en langs paden. Aubrieta 'Fiona' gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige locatie. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vergt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.