Aubrieta 'Royal Blue'

Aubrieta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aubrieta 'Royal Blue' is een bodembedekkende plant die bekend staat om zijn spectaculaire blauwe bloemen. De plant groeit laag bij de grond en vormt een dicht tapijt van groen blad met daarbovenop de opvallende bloemen. De bloemen hebben een levendige blauwe kleur en bloeien in het voorjaar en soms ook in de zomer. Aubrieta 'Royal Blue' gedijt goed in de volle zon en kan goed tegen droge en rotsachtige bodems. Het is een prachtige plant voor in rotstuinen, borders of langs muurtjes. Het trekt ook vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Aubrieta 'Royal Blue' is groenblijvend. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is dus een goede keuze voor een kleurrijke tuin, zelfs in de winter.

  De Aubrieta 'Royal Blue' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus een winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Snoei na de bloei om de plant compact te houden.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om elke plant ongeveer 30 centimeter uit elkaar te planten. Hierdoor hebben ze genoeg ruimte om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat de plant zich kan verspreiden, dus voldoende ruimte kan zorgen voor een mooi en gezond uiterlijk.

  Nee, Aubrieta 'Royal Blue' groeit het beste in de volle zon. Het heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te nat worden. Geef bij droogteperiodes extra water.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door zijn kleurrijke bloemen en nectarrijke bronnen. Het is een populaire keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen. Het is een waardevolle toevoeging voor de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, als bodembedekker draagt deze plant bij aan een gezondere bodemstructuur en biedt beschutting aan kleine dieren. De bloemen trekken bijen en vlinders aan, wat de biodiversiteit in de tuin bevordert. Het is een waardevolle toevoeging voor een ecologisch evenwichtige tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april, mei en juni. De bloeiperiode van deze plant kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, als tuinplant is Aubrieta 'Royal Blue' niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als bodembedekker in rotstuinen of op muurtjes. Het is belangrijk om geen planten te eten die niet expliciet bedoeld zijn voor consumptie.

  Ja, Tuinplanten hebben over het algemeen een geluidsdempende werking. Dit komt door de bladeren en stengels die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen.

 • Aubrieta 'Royal Blue' kan na de bloei licht teruggesnoeid worden om de plant compact te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Snoei dode of beschadigde takken terug naar gezond blad of groeipunt.

  De Aubrieta 'Royal Blue' moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor de plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het bevordert de gezonde groei en bloei van de plant en zorgt voor een goede ontwikkeling van de wortels. Het regelmatig verschonen van de potgrond kan ook nuttig zijn om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt goed in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale tot licht alkalische pH. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Vermijd zware, compacte grond die water kan vasthouden en de wortels kan verstikken.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd en licht alkalisch is. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Om deze plant te beschermen tegen de koude wintermaanden, kunt u een laag mulch aanbrengen rond de basis van de plant om de wortels te isoleren. Daarnaast kunt u de plant bedekken met een jute zak of tuinvlies om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed gedraineerde grond heeft om te voorkomen dat de wortels rotten tijdens de winter.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Knip de plant na de bloei terug om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Aubrieta hebben matige bemesting nodig om gezond te groeien en bloeien. Organische meststoffen zoals compost of mestkorrels kunnen in het voorjaar worden toegepast. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en verminderde bloei.

  Mulch de grond rondom deze plant met organisch materiaal in het voorjaar om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit zal de plant helpen om gezond te groeien en bloeien. Gebruik bijvoorbeeld compost, boomschors of bladeren als mulch.

  De Aubrieta 'Royal Blue' gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Het toevoegen van compost kan helpen om de zuurgraad en structuur van de bodem te verbeteren.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten, lieveheersbeestjes of nematoden. Daarnaast kan regelmatig schoonmaken van de omgeving en het verwijderen van aangetaste bladeren helpen om ongedierte te voorkomen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Aubrieta 'Royal Blue' is een bodembedekkende plant die bekend staat om zijn spectaculaire blauwe bloemen. De plant groeit laag bij de grond en vormt een dicht tapijt van groen blad met daarbovenop de opvallende bloemen. De bloemen hebben een levendige blauwe kleur en bloeien in het voorjaar en soms ook in de zomer. Aubrieta 'Royal Blue' gedijt goed in de volle zon en kan goed tegen droge en rotsachtige bodems. Het is een prachtige plant voor in rotstuinen, borders of langs muurtjes. Het trekt ook vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.