Aubrieta 'Whitewell Gem'

Aubrieta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Aubrieta 'Whitewell Gem' is een laagblijvende en bodembedekkende vaste plant met prachtige paarse bloemen. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Aubrieta 'Whitewell Gem' is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft. Deze Aubrieta soort is ideaal voor rotstuinen, muurtuinen en borders en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke uitstraling in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Aubrieta 'Whitewell Gem' is groenblijvend en behoudt dus het hele jaar door zijn bladeren. Deze eigenschap maakt het een goede keuze voor tuinen en borders die het hele jaar door kleur en structuur nodig hebben.

  De Aubrieta 'Whitewell Gem' is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus koude temperaturen verdragen en gedijt goed in de meeste klimaten tijdens de winter. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Ja, Aubrieta 'Whitewell Gem' is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het is een sterke plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei zal de plant gezond en compact houden.

  De Aubrieta 'Whitewell Gem' heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is een bodembedekkende plant die zich uitbreidt door middel van kruipende stengels. Zorg voor voldoende ruimte tussen planten om te voorkomen dat ze elkaar verdringen.

  De Aubrieta 'Whitewell Gem' groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft om goed te kunnen gedijen en bloeien. In de schaduw zal de groei van de plant waarschijnlijk minder goed zijn.

  Tuinplanten zoals Aubrieta hebben over het algemeen een gemiddelde behoefte aan water. In de lente en zomer kan het nodig zijn om ze 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleine bloemen die veel nectar bevatten. Het is een ideale plant voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Als bodembedekker met bloeiende bloemen trekt Aubrieta 'Whitewell Gem' bestuivende insecten aan, wat de biodiversiteit in de tuin kan verhogen. Het biedt beschutting en voedsel voor verschillende kleine dieren, waardoor het een positieve bijdrage kan leveren aan de lokale ecosysteem. Door ruimte te geven aan inheemse planten en bloemen, kan de biodiversiteit verder worden gestimuleerd.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. In de zon kan de plant goed groeien en bloeien.

  Nee, Aubrieta 'Whitewell Gem' is niet eetbaar. Het is een tuinplant en wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  De Aubrieta ‘Whitewell Gem’ heeft geen geluidsdempende eigenschappen.

 • Knip uitgebloeide bloemen regelmatig weg om de bloei te bevorderen. Knip na de bloei de plant terug tot net boven de grond om de vorm en compactheid te behouden. Snoei aan het einde van de winter dode of beschadigde takken weg.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Aubrieta 'Whitewell Gem' is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant. Vermijd het gebruik van te zware of te compacte potgrond om wortelrot te voorkomen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur neutraal tot alkalisch van pH. De plant gedijt het beste in vruchtbare grond die niet te zwaar of te nat is. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De Aubrieta 'Whitewell Gem' gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge grond. Deze plant kan goed gedijen in rotsachtige tuinen of op muren.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door mulch aan te brengen rond de basis. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd dat de plant te lang nat blijft. Bied bescherming tegen harde wind om schade te voorkomen.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden na de bloei om de vorm te behouden. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende zonlicht voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Aubrieta hebben over het algemeen weinig bemesting nodig. Een keer per jaar kan meststof voor bloeiende planten worden toegevoegd in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en weinig bloei.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de plant aan te brengen om het vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant aan komt.

  De plant heeft een voorkeur voor neutrale tot alkalische bodems met een pH tussen 6,5 en 8. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van kalk kan helpen de zuurgraad van de bodem te verhogen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, kunt u overwegen om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van insecten. Als u ongedierte ziet, kunt u ze met de hand verwijderen of een milieuvriendelijke insecticide gebruiken. Het is ook belangrijk om de planten regelmatig water te geven en overmatig vocht te vermijden, omdat dit schimmelinfecties kan helpen voorkomen.

 • Omschrijving

  Aubrieta 'Whitewell Gem' is een laagblijvende en bodembedekkende vaste plant met prachtige paarse bloemen. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Aubrieta 'Whitewell Gem' is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft. Deze Aubrieta soort is ideaal voor rotstuinen, muurtuinen en borders en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke uitstraling in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.