Baptisia australis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Baptisia australis, ook wel bekend als wilde indigo, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft prachtige helderblauwe bloemen die in trossen langs hoge stelen groeien. De plant heeft een bossige groeiwijze en kan tot 1,5 meter hoog worden. Baptisia australis gedijt goed in zonlicht en heeft goed doorlatende grond nodig. Het is een populaire plant in de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, je bent niet groenblijvend. In de winter verlies je je bladeren en word je kaal. Je bent een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  Baptisia australis is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan goed overwinteren in ons klimaat. Het is niet nodig om extra bescherming te bieden tijdens de wintermaanden.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig speciale zorg en kan gedijen in diverse omstandigheden. Het is een sterke en robuuste plant die weinig problemen geeft.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60 tot 90 cm in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de plant te laten groeien en bloeien. Houd rekening met de grootte van de volwassen plant bij het planten in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke plekken in de tuin. Het kan wat minder bloemen produceren, maar zal nog steeds gezond en groen blijven. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  Baptisia australis heeft matig water nodig en moet regelmatig besproeid worden. In de zomerperiode is het belangrijk om de grond vochtig te houden, maar wateroverlast moet vermeden worden. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant Baptisia australis trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd door de bloemen. Deze plant is een goede keuze voor een tuin die veel insecten wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt. Het draagt bij aan de bestuiving van andere planten en zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor verschillende diersoorten. Plaats de plant in een zonnige en goed gedraineerde plek in de tuin voor het beste resultaat.

  Baptisia australis bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.

  Ja, Baptisia australis kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is een sterke en robuuste plant die weinig onderhoud nodig heeft.

  Nee, de plant Baptisia australis is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve blauwe bloemen en blad. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Sommige tuinplanten hebben geluidsdempende eigenschappen, maar het is niet bekend of deze specifieke plant dat effect heeft. Het is aan te raden om dit te testen of op te zoeken voordat je de plant aanschaft voor geluidsdemping.

 • De plant heeft weinig snoei nodig, maar dode of beschadigde stengels kunnen in het voorjaar worden afgeknipt. Verwijder ook uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen. Pas op met snoeien, aangezien de plant giftig sap bevat.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de wortels niet te lang nat blijven staan. Geef water aan de basis van de plant in plaats van bovenop de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  De Baptisia australis groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant. Zorg voor een vruchtbare bodem om de groei en bloei te stimuleren.

  Zoek voor deze plant een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond. Het is een sterke plant die goed gedijt in borders en prairietuinen.

  Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Het is ook belangrijk om de plant niet te snoeien voordat de vorstperiode voorbij is. In strenge winterse omstandigheden kan het overwegen van extra bescherming, zoals een winterhoes, nuttig zijn.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen en in het voorjaar de plant terug te knippen tot boven de grond. Deze plant gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om jaarlijks te bemesten met een organische meststof in het voorjaar. Gebruik een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te bevorderen. Overdrijf niet met de meststof, aangezien te veel voeding schadelijk kan zijn voor de plant.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan organisch materiaal zijn zoals bladeren, stro of boomschors. Pas op dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in neutrale tot licht alkalische bodems met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan de groei belemmeren en problemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Bruidssluier en klimhortensia's zijn effectieve metgezellen voor tuinplanten die gevoelig zijn voor ongedierte. Mulch van boomschors kan ook helpen bij het voorkomen van ongewenste bezoekers. Gebruik van organische meststoffen kan de plant ook helpen om gezond te blijven en beter bestand te zijn tegen plagen.

 • Omschrijving

  Baptisia australis, ook wel bekend als wilde indigo, is een vaste plant die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft prachtige helderblauwe bloemen die in trossen langs hoge stelen groeien. De plant heeft een bossige groeiwijze en kan tot 1,5 meter hoog worden. Baptisia australis gedijt goed in zonlicht en heeft goed doorlatende grond nodig. Het is een populaire plant in de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.