Bellis perennis

Bellis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bellis perennis, ook wel bekend als madeliefje, is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant heeft kenmerkende witte bloemblaadjes met een geel hartje. Madeliefjes bloeien van het vroege voorjaar tot aan de herfst en zijn geliefd om hun eenvoudige, charmante uitstraling. Ze groeien goed in grasland, weiden en tuinen en worden vaak gebruikt als bodembedekker. Madeliefjes hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden soms ook in de kruidengeneeskunde gebruikt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Bellis perennis is niet groenblijvend, hij verliest zijn bladeren in de winter. Het is een winterharde plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren en bloemen krijgt. Deze plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen.

  Bellis perennis is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een tuinplant die goed bestand is tegen lichte vorst. Het is aangeraden om de plant te beschermen bij temperaturen onder -15 graden Celsius.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en af en toe wat meststoffen. Het is ook belangrijk om verwelkte bloemen regelmatig te verwijderen.

  Bellis perennis heeft ongeveer 20 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd ook rekening met andere planten in de buurt om te voorkomen dat ze elkaar gaan verstikken.

  De "Bellis perennis" gedijt het beste in de volle zon. Het is aanbevolen om het in goed doorlatende grond te planten. Het kan wel enigszins groeien in de schaduw, maar zal niet optimaal gedijen.

  Bellis perennis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen is het voldoende om de plant een keer per week water te geven.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, ik ben goed voor biodiversiteit doordat ik bijen, vlinders en andere insecten aantrek met mijn bloemen. Mijn bladeren kunnen ook dienen als voedsel voor sommige dieren. Daarnaast kan ik helpen om de bodem te verbeteren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april tot en met juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Bellis perennis kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vocht en voeding.

  De bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt ter decoratie van salades en desserts. Het blad kan ook gegeten worden, maar heeft een ietwat bittere smaak. Deze plant wordt vaak in tuinen gekweekt voor zijn decoratieve waarde.

  Ja, de Bellis perennis plant heeft een geluidsdempend effect vanwege de bladeren die geluidstrillingen kunnen absorberen. Het is dus een goede keuze voor een rustige en serene tuin.

 • Om de plant gezond en compact te houden, kunt u uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen. Dit bevordert de groei van nieuwe bloemen. U kunt de plant in het voorjaar snoeien om de vorm te behouden en de groei te stimuleren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant om schimmel en rot te voorkomen.

  Bellis perennis gedijt goed in vochtige potgrond die goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond niet te zuur is en voeg eventueel extra voedingsstoffen toe om de plant te helpen groeien en bloeien. Gebruik bij het verpotten of planten van Bellis perennis altijd verse potgrond zonder klonten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet drassig. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei van deze plant.

  Bellis perennis gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Deze plant kan goed groeien in borders, bloembakken en potten.

  Om te beschermen tegen vorst in de winter, is het belangrijk om de plant af te dekken met een laagje stro of bladeren. Bij extreme vorst kan het ook helpen om een speciale winterhoes te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is, zodat hij in het voorjaar weer goed kan groeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloei te bevorderen. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei te stimuleren. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen. Zorg er daarnaast voor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor de groei en gezondheid van de plant. Mulch helpt de grond vocht vast te houden en onkruid tegen te gaan. Het wordt aanbevolen om organische mulch materialen te gebruiken, zoals bladeren of houtsnippers.

  Bellis perennis gedijt het beste in neutrale tot lichtzure bodems. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Het regelmatig testen en aanpassen van de zuurgraad van de bodem kan de plant helpen bloeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op mogelijke plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Ten slotte kan het helpen om de plant op een zonnige en goed geventileerde plek te houden om de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Bellis perennis, ook wel bekend als madeliefje, is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant heeft kenmerkende witte bloemblaadjes met een geel hartje. Madeliefjes bloeien van het vroege voorjaar tot aan de herfst en zijn geliefd om hun eenvoudige, charmante uitstraling. Ze groeien goed in grasland, weiden en tuinen en worden vaak gebruikt als bodembedekker. Madeliefjes hebben geneeskrachtige eigenschappen en worden soms ook in de kruidengeneeskunde gebruikt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.