Bergenia purpurascens

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bergenia purpurascens, ook wel schoenlappersplant genoemd, is een winterharde vaste plant die behoort tot de familie Saxifragaceae. De plant heeft grote, leerachtige, ovale bladeren die in de herfst en winter een prachtige paarsrode kleur krijgen. In het voorjaar verschijnen er roze tot lichtpaarse bloemen aan lange steelachtige stengels. Bergenia purpurascens gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is geschikt voor zowel zon als halfschaduw. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan de tuin door zijn opvallende bladkleur en bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bergenia purpurascens is groenblijvend en behoudt het hele jaar door zijn bladeren. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn wintergroene eigenschappen en sierlijke bladeren. Het is een mooie aanvulling op borders en rotstuinen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en goed bestand tegen kou. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een laagje bladeren of stro.

  Ja, de Bergenia purpurascens is een zeer makkelijke plant in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Met de juiste basisverzorging zal deze plant gezond en mooi groeien.

  "De plant heeft ruimte nodig om zich vrij te kunnen verspreiden, met een afstand van ongeveer 30-45 centimeter tussen individuele exemplaren. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vocht krijgt om gezond te blijven."

  Ja, Bergenia purpurascens groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in de schaduwrijke plekken van de tuin. Het kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon.

  Deze plant heeft ongeveer eens per week water nodig, zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft maar niet drassig. In de zomermaanden kan het nodig zijn om vaker water te geven vanwege de warmere temperaturen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen aantrekt met zijn bloemen en vogels kunnen profiteren van de zaden. Bovendien biedt het schuilplaats en voedsel voor kleine dieren zoals insecten. Het draagt bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt zo'n 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige locatie. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Deze plant is geschikt voor in de tuin en kan goed in de volle zon geplaatst worden.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als tuinplant omwille van zijn decoratieve bladeren en bloemen. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, de bergenia purpurascens plant heeft grote, dikke bladeren die geluid kunnen absorberen en dus geluidsdempend kunnen werken in de tuin.

 • Je kunt de plant snoeien na de bloei, door de uitgebloeide bloemstengels en verkleurde bladeren weg te knippen. Dit helpt om de plant gezond te houden en om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder ook regelmatig oude, beschadigde bladeren om de plant er mooi en verzorgd uit te laten zien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar wel vochtig blijft. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Bergenia purpurascens is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Een mengsel van potgrond met wat extra zand of perlite kan helpen om de juiste balans te bereiken. Zorg er daarnaast voor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water weg te laten lopen.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. Het heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Een bodem rijk aan organisch materiaal wordt aanbevolen voor optimale groei.

  De standplaats van deze plant is het liefst in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant kan goed gedijen in borders, rotstuinen en langs vijvers.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen tegen vorst door een laagje mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met een vliesdoek of bubblewrap. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Deze plant is makkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor een vochtige bodem en bemest de plant af en toe. Verwijder dode bladeren in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben weinig mest nodig, maar kunnen wel profiteren van een lichte bemesting in het voorjaar. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen en vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden te volgen en regelmatig water te geven na het bemesten.

  Mulch dient als bescherming voor de wortels van deze tuinplant en helpt de grond vochtig te houden. Het kan worden aangebracht in het voorjaar of najaar en helpt ook onkruidgroei te voorkomen. Kies voor organische mulch zoals bladeren, houtsnippers of compost voor de beste resultaten.

  De Bergenia purpurascens groeit het best in een licht zure bodem, met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of organisch materiaal. Een te zure bodem kan leiden tot problemen met de groei en gezondheid van de plant.

  De plant is over het algemeen vrij resistent tegen ongedierte en ziektes. Mocht er toch sprake zijn van aantasting, dan kunnen bladluizen voorkomen. Deze kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of door het gebruik van een milieuvriendelijke insecticide. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op mogelijke plagen.

 • Omschrijving

  Bergenia purpurascens, ook wel schoenlappersplant genoemd, is een winterharde vaste plant die behoort tot de familie Saxifragaceae. De plant heeft grote, leerachtige, ovale bladeren die in de herfst en winter een prachtige paarsrode kleur krijgen. In het voorjaar verschijnen er roze tot lichtpaarse bloemen aan lange steelachtige stengels. Bergenia purpurascens gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is geschikt voor zowel zon als halfschaduw. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan de tuin door zijn opvallende bladkleur en bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.