Bergenia 'Abendglut'

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bergenia 'Abendglut' is een vaste plant met grote, glanzende donkergroene bladeren die in de winter roodachtig kunnen verkleuren. In het voorjaar verschijnen er dieprode bloemtrossen die een opvallende toevoeging zijn in de tuin. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. 'Abendglut' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bergenia "Abendglut" is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die mooi groen blijft, zelfs in de koudere maanden.

  Deze plant is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens extreme vorst te beschermen met bijvoorbeeld bladeren of mulch. In de lente zal de plant weer opnieuw uitlopen.

  Ja, Bergenia 'Abendglut' is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant. Het enige wat je hoeft te doen is de plant regelmatig van water voorzien en af en toe oude bladeren verwijderen. Verder heeft de plant weinig speciale verzorging nodig.

  Bergenia heeft ongeveer 30-60 cm ruimte nodig om zich volledig te verspreiden. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar worden geplant om voldoende luchtcirculatie te garanderen. Bergenia kan goed groeien in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

  Bergenia 'Abendglut' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die zich aanpast aan verschillende lichtomstandigheden. Zorg voor voldoende vochtige grond voor optimale groei.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Ja, Bergenia 'Abendglut' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een populaire plant in de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op deze bestuivers. Het kan een mooie toevoeging zijn aan een vlindertuin of bijentuin.

  Ja, bergenia's zijn goed voor de biodiversiteit omdat ze bijen en vlinders aantrekken met hun nectarrijke bloemen. Daarnaast bieden ze schuilplaatsen voor kleine dieren in de tuin. Het is dus een waardevolle aanvulling voor de diversiteit aan planten en dieren in je tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om de plant niet te planten op een locatie met teveel schaduw.

  Nee, de Bergenia 'Abendglut' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn prachtige bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Bergenia 'Abendglut' heeft grote bladeren die geluid kunnen absorberen en daarmee geluidsdempend kunnen werken in de tuin. Het is een goede keuze voor het verminderen van omgevingsgeluid.

 • Het is belangrijk om de uitgebloeide bloemstelen van de plant af te knippen vlak boven de bladeren. Eventueel kunnen ook oude, dorre bladeren in het voorjaar worden weggeknipt om de plant er fris en gezond uit te laten zien. Overmatige snoei is over het algemeen niet nodig voor deze plant.

  De Bergenia 'Abendglut' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Overmatig water geven kan leiden tot rot en andere problemen.

  Bergenia 'Abendglut' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en een licht vochtige grond, maar voorkom dat de wortels van de plant te nat worden. De potgrond moet waterdoorlatend zijn om wortelrot te voorkomen.

  De Bergenia 'Abendglut' gedijt het beste in vochtige, humusrijke grond. De bodem dient goed doorlatend te zijn en een neutrale pH-waarde te hebben. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant gezond houden.

  De plant gedijt goed in de zon tot halfschaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Je kunt de plant bedekken met bladeren, stro of een winterhoes. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen extreme kou om de gezondheid te behouden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor regelmatig water geven en snoei in het voorjaar de oude bladeren weg. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Bergenia hebben behoefte aan voeding om goed te groeien en bloeien. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant en water goed na het bemesten.

  Mulch kan worden gebruikt rondom deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook om de grondtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen te behouden. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren, of houtsnippers als mulch voor deze tuinplant.

  Bergenia 'Abendglut' gedijt het beste in een zure bodem, met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met specifieke meststoffen of kalk. De juiste zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan een milde zeepoplossing worden gebruikt om bladluizen af te weren. Ook kunnen natuurlijke vijanden van bladluizen, zoals lieveheersbeestjes, worden geïntroduceerd. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van plagen.

 • Omschrijving

  Bergenia 'Abendglut' is een vaste plant met grote, glanzende donkergroene bladeren die in de winter roodachtig kunnen verkleuren. In het voorjaar verschijnen er dieprode bloemtrossen die een opvallende toevoeging zijn in de tuin. Deze plant bloeit in de lente en trekt bijen en vlinders aan. 'Abendglut' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Het is een sterke en winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.