Bergenia 'Silberlicht'

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bergenia 'Silberlicht' is een mooie vaste plant die vooral bekend staat om zijn zilverkleurige bladeren. De bladeren van Bergenia 'Silberlicht' zijn groot, leerachtig en hebben een opvallende zilveren tint, wat zorgt voor een opvallende verschijning in de tuin. In het voorjaar produceert Bergenia 'Silberlicht' ook trossen van kleine roze bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond op een plek met voldoende zonlicht of halfschaduw. Bergenia 'Silberlicht' is een gemakkelijke en winterharde plant die weinig onderhoud vereist en een mooie aanvulling kan zijn op een border of rotstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bergenia 'Silberlicht' is groenblijvend. De bladeren blijven het hele jaar door groen en verdorren niet in de winter. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die het hele jaar door wat groen willen hebben.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens langdurige periodes van strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, de Bergenia 'Silberlicht' is een makkelijk te onderhouden tuinplant. Het enige wat nodig is, is regelmatig water geven en af en toe bemesten. Deze plant is winterhard en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden.

  De plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 30 tot 40 centimeter in de breedte en diepte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en kan uitgroeien tot zijn volle potentieel. Zorg er ook voor dat de plant voldoende licht, water en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven.

  Ja, Bergenia 'Silberlicht' groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in schaduwrijke plekken in de tuin. Het is een uitstekende keuze voor schaduwrijke borders of onder bomen waar weinig zonlicht komt. Deze plant houdt van vochtige grond en zal goed gedijen in de schaduw.

  De Bergenia 'Silberlicht' heeft behoefte aan regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant wekelijks water te geven, maar pas op dat de grond niet te drassig wordt. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, Bergenia 'Silberlicht' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, Bergenia 'Silberlicht' is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Hierdoor draagt het bij aan de voedselvoorziening van verschillende soorten insecten. Daarnaast biedt de plant ook schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor kleine dieren.

  'Bergenia 'Silberlicht' bloeit in de maanden april en mei met witte bloemen die ongeveer 2 tot 3 weken aanhouden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft bij blootstelling aan de zon.

  Nee, Bergenia 'Silberlicht' is niet eetbaar. Het wordt enkel gebruikt als sierplant in tuinen. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, Bergenia 'Silberlicht' heeft grote bladeren die geluid kunnen dempen. Door de dichte groeiwijze van de plant kan het geluid geabsorbeerd worden. Dit maakt de plant ideaal voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstelen tot aan de basis worden weggeknipt. Ook kunnen oude, verdroogde bladeren worden verwijderd om de plant fris en gezond te houden. Regelmatig snoeien bevordert de bloei en groei van de plant.

  De Bergenia 'Silberlicht' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd zware kleigrond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zure tot neutrale bodems zijn het meest geschikt voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst, vooral als de temperaturen onder de -10 graden Celsius zakken. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bladeren, stro of speciale winterbescherming. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Verwijder afgevallen bladeren in het voorjaar. De plant gedijt het beste in vochtige grond en halfschaduw.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan bemesting tijdens het groeiseizoen, vanaf het voorjaar tot aan het najaar. Gebruik een organische meststof met een langzame afgifte om de planten van voedingsstoffen te voorzien. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

  Mulch rond de plant in het vroege voorjaar met organisch materiaal zoals compost of boomschors om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Dit zal de plant helpen gedijen en gezond te blijven. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt om schimmelgroei te voorkomen.

  Bergenia 'Silberlicht' groeit het beste in een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat voor optimale groei. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplant.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals "Bergenia 'Silberlicht'", kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten. Het regelmatig controleren van de planten op tekenen van ongedierte is ook belangrijk om vroegtijdig in te grijpen. Het verwijderen van aangetaste bladeren en takken kan helpen om de verspreiding van ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Bergenia 'Silberlicht' is een mooie vaste plant die vooral bekend staat om zijn zilverkleurige bladeren. De bladeren van Bergenia 'Silberlicht' zijn groot, leerachtig en hebben een opvallende zilveren tint, wat zorgt voor een opvallende verschijning in de tuin. In het voorjaar produceert Bergenia 'Silberlicht' ook trossen van kleine roze bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond op een plek met voldoende zonlicht of halfschaduw. Bergenia 'Silberlicht' is een gemakkelijke en winterharde plant die weinig onderhoud vereist en een mooie aanvulling kan zijn op een border of rotstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.