Bergenia 'Sunningdale'

Bergenia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bergenia 'Sunningdale' is een wintergroene vaste plant met grote, lederachtige bladeren die een prachtige donkergroene kleur hebben. In het voorjaar verschijnen er roze bloemen die op hoge stelen boven het blad uitsteken. Deze plant bloeit van maart tot mei en trekt bijen en vlinders aan. Bergenia 'Sunningdale' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bergenia 'Sunningdale' is een groenblijvende plant die het hele jaar door zijn bladeren behoudt. Deze tuinplant zorgt dus voor kleur en structuur, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koude temperaturen in de winter. Het is een geschikte tuinplant voor ons klimaat.

  Deze plant is vrij gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten. Bergenia 'Sunningdale' gedijt goed in de meeste tuingrond en heeft geen specifieke eisen aan snoei of onderhoud.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 60 cm ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden, zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende afstand tot andere planten om concurrentie te voorkomen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is een ideale plant voor schaduwrijke borders en onder bomen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en de plant kan goed gedijen.

  De Bergenia 'Sunningdale' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, Bergenia 'Sunningdale' trekt bijen en vlinders aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, Bergenia draagt bij aan de biodiversiteit doordat het bijen en vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het beschutting voor kleine dieren in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  De Bergenia 'Sunningdale' bloeit in de maanden maart en april. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken. De bloemen zijn lichtroze van kleur en trekken bijen aan.

  Ja, Bergenia 'Sunningdale' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de grond wel voldoende vochtig te houden tijdens warme periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, Bergenia planten worden vaak gebruikt als geluidsdempende beplanting vanwege hun grote bladeren en dichte groeiwijze. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verzachten in de tuin of langs een drukke weg. Het kan echter niet alle geluiden volledig dempen.

 • Je kunt de verwelkte bloemstengels het beste verwijderen om nieuwe bloei te stimuleren. Eventuele oude bladeren kunnen in het voorjaar worden weggeknipt. Snoei de plant niet te rigoureus omdat dit de groei kan belemmeren.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet constant doorweekt is. Water geven in de ochtend of avond is het beste om verdamping te voorkomen.

  De Tuinplanten categorie verkiest een goed doorlatende potgrond met een licht zure pH voor optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen en de plant niet te laten uitdrogen. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is en voorzien is van drainagegaten om wateroverlast te voorkomen.

  De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem goed vocht vasthoudt, maar voorkom wateroverlast. Voeg compost toe voor extra voedingsstoffen indien nodig.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond, bij voorkeur humusrijk. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om deze plant in de winter af te dekken met een laag bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. In het voorjaar kan de bescherming worden verwijderd zodra de kans op vorst is geweken. Het is belangrijk om de plant tijdens de winterperiode regelmatig te controleren op eventuele schade door vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Snoei eventuele uitgebloeide bloemen af om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen weinig bemesting nodig. Het is echter aan te raden om in het voorjaar organische mest of specifieke meststoffen voor bloeiende planten toe te voegen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulchen met compost of boomschors helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruid. Het beschermt ook de wortels tegen vorst in de winter. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  Bergenia 'Sunningdale' heeft een voorkeur voor neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur is, anders kan de plant problemen krijgen met de opname van voedingsstoffen. Zorg daarom voor een pH-waarde tussen de 6 en 7.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op spintmijten, bladluizen en slakken. Een natuurlijke manier om deze plaagdieren te bestrijden is door ze met een harde waterstraal weg te spoelen of door roofdieren zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen in te zetten. Als de plaag te groot wordt, kunnen ook speciale bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

 • Omschrijving

  Bergenia 'Sunningdale' is een wintergroene vaste plant met grote, lederachtige bladeren die een prachtige donkergroene kleur hebben. In het voorjaar verschijnen er roze bloemen die op hoge stelen boven het blad uitsteken. Deze plant bloeit van maart tot mei en trekt bijen en vlinders aan. Bergenia 'Sunningdale' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.