Bletilla striata

Overig orchidee?n

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bletilla striata, ook wel bekend als de Chinese hardy orchidee, is een prachtige bloeiende plant met opvallende paarse bloemen. Deze plant is winterhard en gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond. De bladeren van Bletilla striata zijn langwerpig en groeien in waaierachtige rozetten. De bloemen bloeien in de lente en zomer en hebben een subtiele zoete geur. Bletilla striata is een geliefde plant voor liefhebbers van orchideeën en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een tuinplant die in de lente en zomer bloeit met prachtige bloemen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. In de winter kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zolang hij voldoende water en licht krijgt, zal hij goed gedijen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te beschermen tegen vorst.

  Bij het planten van deze soort is het belangrijk om voldoende ruimte te geven, het beste is om ongeveer 30 cm tussen elke plant te laten. Deze planten hebben ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien, dus zorg voor voldoende afstand tussen individuele exemplaren.

  De plant groeit goed in halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven, maar direct zonlicht kan verbranding veroorzaken. Zorg voor een beschutte plek met gefilterd licht voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals de Bletilla striata hebben over het algemeen wekelijks water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een belangrijke bron van voedsel voor deze bestuivende insecten in de tuin. Planten zoals deze helpen bij het bevorderen van biodiversiteit en gezonde ecosystemen in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit doordat het insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve bloem in de tuin vanwege de mooie bloemen. Het is geen eetbare plant en kan mogelijk giftig zijn.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempende werking doordat de bladeren en stelen geluidstrillingen absorberen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • De plant kan na de bloei eventueel licht gesnoeid worden om dode bloemstengels te verwijderen. Verwijder ook eventuele beschadigde bladeren om de plant gezond te houden. Snoei nooit te diep in de plant om de bloei voor volgend jaar niet te beïnvloeden.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Laat de grond tussen de gietbeurten licht vochtig, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de plant goed kan afwateren om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te drassig wordt. Gebruik een mengsel dat geschikt is voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale zuurgraad heeft. Vermijd te zure of te compacte bodem, dit kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  De plant gedijt het beste op een standplaats met halfschaduw tot zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen koude wind en vorst.

  Om de winter goed door te komen, is het raadzaam om de plant te beschermen met een dikke laag mulch of stro. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, dit voorkomt dat de wortels van de plant bevriezen. Het is ook mogelijk om de plant in een pot te kweken en deze naar binnen te halen tijdens de koudste maanden.

  De plant moet op een zonnige tot halfschaduwrijke plek geplaatst worden en regelmatig water krijgen tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed doorlatend te houden en in de winter de plant te beschermen tegen vorst.

  Voor de optimale groei en bloei van deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Zorg ervoor dat de meststoffen de juiste verhouding van voedingsstoffen bevatten voor een gezonde groei. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd u aan de aanbevolen hoeveelheid.

  Het toepassen van mulch rond deze plant kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en verbetert de bodemkwaliteit. Mulch kan jaarlijks worden vernieuwd voor optimale resultaten.

  De Bletilla striata gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 5.5 en 7.0 ligt voor optimale groei en bloei. Een te zure of te basische bodem kan de gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op eventuele sporen van insecten. Ongedierte zoals slakken kunnen worden bestreden door bijvoorbeeld koperringen rond de plant te plaatsen. Daarnaast kan het helpen om de plant gezond en vitaal te houden door hem op de juiste manier te verzorgen.

 • Omschrijving

  Bletilla striata, ook wel bekend als de Chinese hardy orchidee, is een prachtige bloeiende plant met opvallende paarse bloemen. Deze plant is winterhard en gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond. De bladeren van Bletilla striata zijn langwerpig en groeien in waaierachtige rozetten. De bloemen bloeien in de lente en zomer en hebben een subtiele zoete geur. Bletilla striata is een geliefde plant voor liefhebbers van orchideeën en kan zowel in de tuin als in potten worden gekweekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.