Bouteloua gracilis

Overig siergrassen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Bouteloua gracilis, ook bekend als de blauwe grama, is een siergras dat inheems is in Noord-Amerika. Het gras heeft fijne, groene bladeren die een zilverachtige tint kunnen hebben. In de zomer produceert de plant pluimvormige bloeiaren die lichtbruin van kleur zijn. Blauwe grama gedijt goed in droge, zanderige grond en is een populaire keuze voor prairietuinen en droge graslanden. Het gras is ook een belangrijke voedselbron voor grazend vee en wordt vaak gebruikt voor begrazing in de Great Plains.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Bouteloua gracilis is groenblijvend, wat betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn groene uitstraling gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus matige vorst verdragen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld mulch of een beschermende laag bladeren aan te brengen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het heeft minimale verzorging nodig en gedijt goed in droge omstandigheden. Het is een goede keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsvriendelijke plant.

  De plant heeft ongeveer 1 vierkante meter ruimte nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien voor de wortels om zich te verspreiden. Zorg voor een voldoende ruime plantafstand om de groei van de plant niet te belemmeren.

  "Bouteloua gracilis" groeit het beste in de volle zon en verdraagt wat schaduw, maar zal minder goed groeien en bloeien in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei. Planten in de schaduw kunnen dunner worden en minder bloemen produceren.

  Bouteloua gracilis heeft ongeveer één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en het stuifmeel dat ze produceren. Het is een ideale keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en helpen bij de bestuiving.

  Ja, deze plant is gunstig voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere insecten. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het kan helpen om de diversiteit van planten en dieren in de tuin te vergroten.

  Deze plant bloeit meestal van juni tot en met augustus. De bloeiperiode kan variëren van 4 tot 8 weken, afhankelijk van de groeiomstandigheden en het klimaat.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten in de tuin.

  Bouteloua gracilis is niet eetbaar voor mensen en heeft ook geen bekende medicinale waarde. Het is een decoratieve plant die voornamelijk wordt gebruikt in de tuin of als bodembedekker. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door zijn dichte bladerdek en grasachtige structuur. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in een tuin of landschap.

 • Het is niet nodig om de plant te snoeien, tenzij je dode of beschadigde delen wilt verwijderen. Het is het beste om dit in het voorjaar te doen voordat de nieuwe groei begint. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt.

  Deze plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor goede drainage in de grond om overtollig water af te voeren.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. Een potgrond met voldoende voedingsstoffen zal de groei en bloei van de plant bevorderen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig wordt gehouden, maar voorkom dat de wortels te langdurig nat staan.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en voedselarme bodem. Een zanderige of rotsachtige bodem met een neutrale tot licht zure pH is ideaal. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar wel goed kan drogen tussen de gietbeurten door.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het belangrijk om in het najaar de plant goed te mulchen met een laag organisch materiaal. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of vliesdoek tijdens strenge vorst. Het is ook goed om de planten bij elkaar te zetten gedurende de wintermaanden om extra bescherming te bieden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer droogte tolerant. Snoei jaarlijks om de plant gezond te houden. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren rondom de plant.

  Bouteloua gracilis heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen in arme grond. Het is belangrijk om niet te veel stikstofbemesting te geven, omdat dit de groei kan bevorderen ten koste van de bloei. Een lichte bemesting in het voorjaar kan voldoende zijn voor een gezonde groei van deze plant.

  Het is aan te raden om mulch te gebruiken rond deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik is voldoende. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of grasresten.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. In sommige gevallen kunnen bladluizen, wantsen of kevers voorkomen. Het is handig om regelmatig te controleren en indien nodig insecticiden te gebruiken.

 • Omschrijving

  Bouteloua gracilis, ook bekend als de blauwe grama, is een siergras dat inheems is in Noord-Amerika. Het gras heeft fijne, groene bladeren die een zilverachtige tint kunnen hebben. In de zomer produceert de plant pluimvormige bloeiaren die lichtbruin van kleur zijn. Blauwe grama gedijt goed in droge, zanderige grond en is een populaire keuze voor prairietuinen en droge graslanden. Het gras is ook een belangrijke voedselbron voor grazend vee en wordt vaak gebruikt voor begrazing in de Great Plains.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.