Butomus umbellatus

Overig water-/moerasplant

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Butomus umbellatus, ook wel de zwanenbloem genoemd, is een moerasplant die groeit in ondiep water en langs oevers van meren en rivieren. De plant heeft lange, sierlijke stengels met parapluvormige bloeiwijze die een geurige, roze tot paarse bloemen dragen. Zijn bladeren zijn langwerpig en spits en groeien in een waaierpatroon rond de stengel. De zwanenbloem staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en wordt vaak gebruikt in vijvers en waterpartijen in tuinen. Het is een waardevolle plant voor moeras- en watergebieden vanwege zijn vermogen om water te zuiveren en een habitat te bieden voor verschillende soorten dieren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren tijdens de herfst en winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  Butomus umbellatus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. De plant kan vorst verdragen, maar het is aan te raden om toch wat extra bescherming te bieden tijdens strenge winters. Zorg ervoor dat de wortels goed beschermd zijn tegen vorstschade.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang de plant regelmatig water krijgt en op een zonnige plek staat, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien om de groei te bevorderen.

  "Butomus umbellatus" heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en genoeg licht en vocht te krijgen. Houd rekening met de groeisnelheid en grootte van de plant bij het bepalen van de hoeveelheid ruimte die nodig is.

  Butomus umbellatus groeit het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook redelijk goed groeien in halfschaduw. In volledige schaduw zal de plant echter minder goed gedijen en kan de groei worden belemmerd. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij voldoende zonlicht kan krijgen.

  . De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aantrekkelijke bloemen en de nectar die ze produceren. Het is dus een goede keuze voor tuinen die meer biodiversiteit willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het een belangrijke voedselbron en schuilplaats biedt voor diverse diersoorten. Daarnaast helpt het ook om de waterkwaliteit te verbeteren en bij te dragen aan een gezond aquatisch ecosysteem.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode kan ongeveer 6-8 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden wanneer de plant in de volle zon staat. Zorg ook voor voldoende voeding en drainage.

  De plant "Butomus umbellatus" is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  De plant "Butomus umbellatus" heeft geen specifieke eigenschappen die geluid dempen. Het is voornamelijk een water- en oeverplant die bekend staat om zijn mooie bloemen en bladeren. In een tuin kan het wel bijdragen aan een rustige en natuurlijke uitstraling.

 • Je hoeft de plant niet te snoeien, maar je kunt dode bladeren en bloemen verwijderen om de plant er netjes uit te laten zien. Als de plant te groot wordt, kun je hem in het voorjaar tot de gewenste hoogte terugsnoeien. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Butomus umbellatus has a high water requirement and prefers constantly moist soil. It is recommended to water regularly, especially during hot and dry periods. Make sure the plant is not sitting in waterlogged soil to prevent root rot.

  Butomus umbellatus heeft vochtige, vruchtbare grond nodig om goed te kunnen groeien. Potgrond met veel organisch materiaal is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, aangezien de plant van nature houdt van vochtige maar goed doorlatende grond.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige tot natte bodems. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en een neutrale tot zure pH-waarde heeft. Een vruchtbare bodem zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, moerasachtige omgevingen en langs de randen van vijvers en sloten. Zorg ervoor dat de standplaats voldoende zonlicht krijgt, maar een beetje schaduw wordt ook verdragen. De grond moet vochtig en voedzaam zijn voor optimale groei.

  Om de plant in de winter te beschermen, kan een dikke laag mulch rond de basis worden aangebracht. Ook kan de plant worden afgedekt met een beschermende doek of plastic folie tijdens strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  : De plant gedijt het beste op een vochtige bodem en zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bladeren en bloemstelen regelmatig af om de plant gezond te houden.

  Butomus umbellatus houdt van vochtige grond en heeft weinig extra bemesting nodig. Een organische meststof in het voorjaar kan helpen bij de groei en bloei van de plant. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemvorming.

  Mulch kan worden gebruikt als beschermende laag rond de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan het beste in het voorjaar worden aangebracht en regelmatig worden bijgewerkt om de plant gezond te houden. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of compost voor het beste resultaat.

  Zuurminnende plant. Gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de zuurgraad te verhogen.

  Helaas is er momenteel geen bekende informatie beschikbaar over ongediertebestrijding voor deze specifieke plant. Het kan echter nuttig zijn om regelmatig de plant te controleren op eventuele plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan ook een optie zijn als dat nodig is.

 • Omschrijving

  Butomus umbellatus, ook wel de zwanenbloem genoemd, is een moerasplant die groeit in ondiep water en langs oevers van meren en rivieren. De plant heeft lange, sierlijke stengels met parapluvormige bloeiwijze die een geurige, roze tot paarse bloemen dragen. Zijn bladeren zijn langwerpig en spits en groeien in een waaierpatroon rond de stengel. De zwanenbloem staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en wordt vaak gebruikt in vijvers en waterpartijen in tuinen. Het is een waardevolle plant voor moeras- en watergebieden vanwege zijn vermogen om water te zuiveren en een habitat te bieden voor verschillende soorten dieren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.