Calamintha grandiflora

Calamintha

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Calamintha grandiflora, ook wel bekend als grote bergsteentijm, is een winterharde vaste plant met opvallende witte bloemen. De plant heeft een bossige groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 60 cm. Calamintha grandiflora trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de zomer tot de herfst. Deze plant gedijt goed in de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig. Calamintha grandiflora kan worden gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend. Je behoudt je bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus geschikt voor ons klimaat in Nederland. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de tuin. Het is aan te raden om regelmatig water te geven en dode bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen.

  Calamintha grandiflora heeft ongeveer 30-40 centimeter ruimte nodig om te groeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en voorkom overmatig vocht rond de wortels. Plant ze in goed doorlatende grond en op een zonnige plek voor optimale groei.

  Ja, Calamintha grandiflora groeit goed in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg voor voldoende vocht en een vruchtbare grond voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht vochtig te houden en te voorkomen dat de wortels te lang nat blijven. Overtollig water kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die veel nectar produceren. Het is dus een goede keuze voor een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en andere insecten aantrekt. Daarnaast kan de plant dienen als voedselbron voor verschillende soorten dieren. Het zorgt voor een gevarieerde en levendige tuin.

  De plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan tot 6 weken duren.

  Ja, Calamintha grandiflora kan goed tegen de volle zon. Het is een plant die gedijt in zonnige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt bij warm weer.

  Ja, de bladeren van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt als kruid in salades of bij het koken. Het is echter altijd raadzaam om voor consumptie te controleren of de plant niet behandeld is met pesticiden.

  Ja, de Calamintha grandiflora heeft een dempend effect op geluid door de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Deze eigenschap maakt het een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden, is het aanbevolen om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen door te snoeien. Dit bevordert de bloei en zorgt ervoor dat de plant er mooi en verzorgd uitziet. Snoei de plant in het voorjaar of na de bloei in de zomer.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Het is belangrijk om de plant 's ochtends water te geven, zodat de bladeren tijd hebben om te drogen en schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond humusrijk is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te voeden met geschikte meststoffen voor tuinplanten.

  De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Vermijd te natte of te zure grond, aangezien dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en houdt van goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen harde wind en vorst. Deze plant kan goed groeien in borders of potten op het terras.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst en vocht. Het is aan te raden om de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Zorg voor voldoende zonlicht en goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Bemest de planten in het voorjaar en zomer volgens de aanbevelingen op de verpakking van de meststof.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rond de plant om onkruidgroei te onderdrukken en de bodem vochtig te houden. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, zodat de plant voldoende lucht en voedingsstoffen kan blijven krijgen.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de bodem indien nodig te verbeteren met kalk.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig ongediertebestrijding uit te voeren om schade aan de plant te voorkomen. Dit kan onder andere gedaan worden door natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Het is ook mogelijk om biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om het ongedierte te verdelgen.

 • Omschrijving

  Calamintha grandiflora, ook wel bekend als grote bergsteentijm, is een winterharde vaste plant met opvallende witte bloemen. De plant heeft een bossige groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 60 cm. Calamintha grandiflora trekt vlinders en bijen aan en bloeit van de zomer tot de herfst. Deze plant gedijt goed in de volle zon en heeft goed doorlatende grond nodig. Calamintha grandiflora kan worden gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.