Caltha palustris var. alba

Caltha

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Caltha palustris var. alba, ook bekend als het witte moeraszonnebloempje, is een inheemse plant die voorkomt in moerassen en natte gebieden. Deze plant heeft opvallende witte bloemen die lijken op kleine zonnebloemen. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken vaak bijen en vlinders aan. Caltha palustris var. alba gedijt goed in vochtige bodems en groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is een mooie toevoeging aan vijvers, waterpartijen of natte tuinbedden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant zullen afvallen tijdens het seizoen en vervolgens weer terug groeien.

  De plant is winterhard tot -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met mulch of bladeren.

  Ja, deze plant is erg gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale verzorging. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en gedijt goed in vochtige grond. Met regelmatig water geven en lichte bemesting zal deze plant goed gedijen in de tuin.

  Deze plant heeft ruimte nodig om zich vrij te verspreiden en te groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in vochtige grond. In de schaduw kan de bloei iets minder uitbundig zijn, maar de plant blijft over het algemeen wel gezond en groen. Het is daarom geen probleem om deze plant in een schaduwrijke tuin te planten.

  Deze plant heeft veel water nodig en moet regelmatig worden bewaterd. Het is aan te raden om de grond altijd vochtig te houden, dus het kan nodig zijn om meerdere keren per week water te geven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant nooit uitdroogt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een ideale plant voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij voedsel biedt voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast kan hij helpen bij het aantrekken van nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders. Het toevoegen van deze plant in de tuin kan de lokale biodiversiteit bevorderen.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in vochtige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes.

  Deze plant is niet eetbaar en kan giftig zijn bij consumptie. Het is daarom belangrijk om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken. Het is verstandig om de plant niet op te nemen in het dieet.

  Ja, de plant heeft een bepaalde mate van geluidsdempend vermogen vanwege zijn dichte bladeren en stelen. Echter, het geluidsdempend effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsisolerende materialen. Over het algemeen kunnen tuinplanten helpen om geluid enigszins te dempen in de buitenomgeving.

 • Deze plant bloeit in het voorjaar en kan na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden. Snoei dode of beschadigde takken weg om de gezondheid van de plant te bevorderen. Het is aan te raden om te snoeien in het late voorjaar of vroege zomer.

  Deze plant groeit het beste in vochtige grond, dus regelmatig water geven is belangrijk. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, vooral in warme en droge periodes. Geef water op de bodem en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant houdt van vochtige grond met een goede drainage. Gebruik een potgrond die geschikt is voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om te groeien.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, voedselrijke bodem. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vocht vasthoudt. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het best op een vochtige standplaats, bijvoorbeeld langs de rand van een vijver of moeras. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant voldoende zonlicht krijgt. In de schaduw zal de bloei minder uitbundig zijn.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch rond de basis aan te brengen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft voordat de vorst begint. Het is ook mogelijk om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een fleecehoes.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in vochtige tot natte grond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond vochtig te houden. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten met organische meststoffen of speciale meststof voor bloeiende planten. Dit zorgt voor een goede groei en bloei van de plant. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei, wat voordelig kan zijn voor deze plant. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost of boomschors kan de bodemstructuur verbeteren en voedingsstoffen toevoegen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de wortels te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede waterafvoer om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad en het vochtgehalte van de bodem te reguleren.

  De Tuinpantoffel is gevoelig voor slakken en bladluizen. Slakken kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals vogels en egels, en bladluizen kunnen worden verwijderd met een harde waterstraal of door lieveheersbeestjes aan te trekken. Het regelmatig controleren van de plant kan helpen om plagen snel te detecteren en te bestrijden.

 • Omschrijving

  Caltha palustris var. alba, ook bekend als het witte moeraszonnebloempje, is een inheemse plant die voorkomt in moerassen en natte gebieden. Deze plant heeft opvallende witte bloemen die lijken op kleine zonnebloemen. De bloemen bloeien in het voorjaar en trekken vaak bijen en vlinders aan. Caltha palustris var. alba gedijt goed in vochtige bodems en groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is een mooie toevoeging aan vijvers, waterpartijen of natte tuinbedden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.