Campanula garganica

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula garganica, ook wel bekend als de klokkenspanner van Gargano, is een kleine en compacte vaste plant met donkergroene bladeren en klokvormige bloemen in een prachtige paarsblauwe kleur. Deze plant bloeit van juni tot augustus en trekt bijen en vlinders aan in de tuin. Campanula garganica gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is perfect voor rotstuinen, borders of als bodembedekker en vereist weinig onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dat betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. De plant behoudt dus zijn blad, ook tijdens de winter.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is aan te bevelen om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de winterhardheid.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs bloeien met minder zonlicht. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Beperk direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Campanula garganica heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het aantrekken van deze nuttige bestuivers naar de tuin.

  Ja, Campanula garganica is goed voor de biodiversiteit omdat het onderdak en voedsel biedt aan diverse insecten en vogels. Daarnaast kan de plant helpen bij het bestuiven van andere planten in de tuin. Het bevordert de diversiteit van planten in de tuin en draagt zo bij aan een gezonde leefomgeving voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig water geven is essentieel tijdens droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om planten uit de Campanula-familie te consumeren, aangezien ze mogelijk giftig kunnen zijn. Het beste is om deze planten alleen te bewonderen in de tuin of als decoratie te gebruiken.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid enigszins kunnen dempen. Echter, het effect zal niet zo sterk zijn als bij specifieke geluidsdempende planten. Over het algemeen zijn dikkere en grotere planten meer effectief in het dempen van geluid.

 • Campanula garganica kan na de bloei lichtjes teruggesnoeid worden om de plant compact te houden. Verwijder dode bloemstelen en snoei eventueel te lange scheuten terug tot een paar centimeter boven de grond. Dit stimuleert de groei van nieuwe bloemen en houdt de plant gezond.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt. Geef liever af en toe wat meer water dan regelmatig kleine hoeveelheden. Houd de grond vochtig, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Voor deze plant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel een mengsel van potgrond en zand voor een optimale groei.

  Campanula garganica gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem moet bij voorkeur neutraal tot licht alkalisch zijn. Een vruchtbare bodem zal de groei en bloei van de plant stimuleren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Vermijd natte voeten, dit kan leiden tot wortelrot.

  Voor de winterbescherming van tuinplanten is het belangrijk om ze te bedekken met een dikke laag mulch of stro om ze te beschermen tegen vorst. Daarnaast kunnen gevoelige planten ook worden ingepakt in vliesdoek of noppenfolie. Het is ook belangrijk om planten tijdens vorstperiodes niet te snoeien, omdat dit de planten extra kwetsbaar kan maken.

  Campanula garganica heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de plant in het najaar om de vorm en gezondheid te behouden.

  Tuinplanten zoals Campanula garganica hebben regelmatige bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot overmatige bladgroei en minder bloemen.

  Mulch de grond rondom deze plant met een laag organisch materiaal, zoals compost of boomschors, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag geen contact maakt met de stengels van de plant om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit, moet neutraal tot licht zuur zijn. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met kalk of zure grondverbeteraars.

  De plant is gevoelig voor slakken en bladluizen. Slakken kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden zoals egels en lieveheersbeestjes. Bladluizen kunnen bestreden worden door ze af te spoelen met water of door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in te zetten.

 • Omschrijving

  Campanula garganica, ook wel bekend als de klokkenspanner van Gargano, is een kleine en compacte vaste plant met donkergroene bladeren en klokvormige bloemen in een prachtige paarsblauwe kleur. Deze plant bloeit van juni tot augustus en trekt bijen en vlinders aan in de tuin. Campanula garganica gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is perfect voor rotstuinen, borders of als bodembedekker en vereist weinig onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.