Campanula glomerata

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula glomerata, ook bekend als kluwenklokje, is een vaste plant met opvallende blauwe klokvormige bloemen die in dichte trossen groeien. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm en bloeit in de zomermaanden. Het kluwenklokje gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft graag een goed doorlatende grond. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is perfect voor in borders, rotstuinen en als snijbloem voor boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant kan afvallen in de herfst en winter, waardoor de plant kale stengels heeft gedurende deze tijd. Het wordt aanbevolen om de plant in het voorjaar weer terug te snoeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winterperiode te beschermen tegen strenge vorst. Het is een geschikte tuinplant voor Nederlandse temperaturen.

  Ja, de Campanula glomerata is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Deze plant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en vereist slechts af en toe wat snoeiwerk. Het is een sterke en winterharde tuinplant die weinig problemen zal geven.

  Campanula glomerata heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Plaats de plant op een plek waar hij genoeg wortelruimte heeft en niet in de verdrukking komt met andere planten. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van Campanula glomerata.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs bloeien in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft en de plant zal gedijen in een schaduwrijke omgeving. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden tuinplant.

  Campanula glomerata heeft ongeveer 1 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden, maar laat de wortels niet in water staan. De plant gedijt goed in goed doorlatende grond en kan beter te weinig water krijgen dan te veel.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivers aan vanwege de nectar en het stuifmeel dat het biedt. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan tuinen en natuurlijke landschappen.

  Ja, Campanula glomerata is een aantrekkelijke plant voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Door de bloemen aan te trekken, draagt deze plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan de plant ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin.

  Campanula glomerata bloeit meestal van juni tot augustus en de bloei kan tot wel 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, Campanula glomerata is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt als decoratieve tuinplant vanwege de mooie bloemen en het blad. Het consumeren van de plant kan tot maagklachten leiden.

  Ja, de Campanula glomerata heeft een geluiddempende werking door de dichte groei van bladeren en stengels. Hierdoor kan het enigszins helpen om geluid te absorberen en te verminderen in een tuinomgeving.

 • Campanula glomerata moet in het voorjaar gesnoeid worden om de groei te bevorderen en een nette vorm te behouden. Verwijder dode bloemen en knip lange stelen terug om de plant compacter te maken. Let op: sommige soorten kunnen in de winter kaal lijken, maar zullen in het voorjaar weer uitlopen.

  Campanula glomerata gedijt het beste wanneer de grond gelijkmatig vochtig wordt gehouden, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig water te geven tijdens droge periodes, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat de plant niet in een plas water staat om wortelrot te voorkomen.

  De Campanula glomerata gedijt goed in vruchtbare, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een pot met voldoende drainagegaten om wortelrot te voorkomen.

  Campanula glomerata groeit het beste in een vruchtbare en goed doorlatende bodem met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor optimale groei en bloei van deze plant.

  Campanula glomerata gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond, en zorg voor voldoende luchtcirculatie rondom de plant. Deze tuinplant kan goed groeien in borders, rotstuinen of als bodembedekker.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst, vooral als deze in een pot staat. Het is aan te raden om de plant in een vorstvrije ruimte te zetten of deze af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Knip na de bloei de uitgebloeide bloemen weg om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Campanula glomerata hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een meststof die speciaal is ontwikkeld voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het de bodemtemperatuur regelt, vocht vasthoudt en onkruid onderdrukt. Het kan worden aangebracht rond de planten met organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers. Mulch helpt de planten gezond te houden en het ziet er ook nog eens mooi uit in de tuin.

  Campanula glomerata gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en eventueel aan te passen om de groei en bloei van deze plant te bevorderen. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te testen en indien nodig kalk toe te voegen om de pH-waarde op het juiste niveau te houden.

  De Campanula glomerata is gevoelig voor bladluizen en slakken. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast helpt regelmatig inspecteren en verwijderen van aangetaste bladeren of plantendelen om verdere schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  Campanula glomerata, ook bekend als kluwenklokje, is een vaste plant met opvallende blauwe klokvormige bloemen die in dichte trossen groeien. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm en bloeit in de zomermaanden. Het kluwenklokje gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft graag een goed doorlatende grond. Deze plant trekt bijen en vlinders aan en is perfect voor in borders, rotstuinen en als snijbloem voor boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.