Campanula portenschlagiana

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula portenschlagiana, ook wel de kruipklokje genoemd, is een laagblijvende en bodembedekkende plant met een tapijt van paarse bloemen in de lente en zomer. Het blad van de plant is groen en heeft een licht behaarde textuur. Deze plant is perfect voor rotstuinen, randen en hangmanden vanwege zijn kruipende groeiwijze. Het kruipklokje gedijt goed in de zon tot halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar. Het is een groenblijvende tuinplant.

  Campanula portenschlagiana is winterhard tot -15 graden Celsius. Deze plant kan dus overleven in koude temperaturen en is geschikt voor in de tuin. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens langdurige vorstperiodes.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omgevingen en weinig specifieke verzorging nodig heeft. Het enige wat regelmatig gedaan moet worden is het terugknippen van de uitgebloeide bloemen.

  De Campanula portenschlagiana heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en niet te veel concurrentie heeft van andere planten in de tuin. Zorg voor een goede drainage en voldoende zonlicht voor optimale groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs bloeien met minder zonlicht. Het is een sterke plant die zich goed kan aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Met voldoende water en voedingsstoffen zal de plant goed gedijen, zelfs in de schaduw.

  Campanula portenschlagiana heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat of te droog wordt, maar licht vochtig blijft. Geef in de zomer wat vaker water dan in de winter.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een populaire keuze voor tuiniers die graag insecten willen aantrekken.

  Ja, de Campanula portenschlagiana is goed voor biodiversiteit, doordat het bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende insecten. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus bijdragen aan een gevarieerder ecosysteem.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die meestal wordt gebruikt voor zijn mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten of andere gezondheidsproblemen.

  Ja, Campanula portenschlagiana heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen. Dit kan helpen om de omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin. Het is een goede keuze voor het planten langs drukke straten of in stedelijke gebieden waar geluidsoverlast een probleem kan zijn.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen door ze af te knippen. Een verjongingssnoei kan in het voorjaar plaatsvinden door de plant enigszins terug te snoeien. Verwijder ook regelmatig dode takken en bladeren om de plant er mooi uit te laten zien.

  De Campanula portenschlagiana houdt van vochtige grond, dus zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd echter dat de plant met zijn wortels in een plas water staat, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Gebruik eventueel een mengsel van potgrond en wat scherp zand voor een optimale groei van de plant.

  Campanula portenschlagiana gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. De plant kan zowel in borders als in potten worden geplant.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om schade door vorst te voorkomen. Bedek de plant met een dikke laag mulch om de wortels te beschermen. In milde winters kan de plant zonder extra bescherming overleven.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge grond. Knip na de bloei de uitgebloeide stengels weg om de plant gezond te houden. Geef in droge periodes extra water om uitdroging te voorkomen.

  Het is belangrijk om tuinplanten regelmatig te bemesten voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bemest de planten bij voorkeur in het voorjaar en de zomer.

  Mulch kan worden toegepast rondom de plant om de wortels vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag mulch van ongeveer 5-8 cm wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De Campanula portenschlagiana gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat de plant goed kan groeien en bloeien. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de pH-waarde van de bodem te verbeteren.

  De Campanula portenschlagiana kan hinder ondervinden van slakken en bladluizen. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals nematoden of roofwantsen worden ingezet. Ook regelmatig inspectie en handmatig verwijderen van ongedierte kan helpen bij het voorkomen van schade aan de plant.

 • Omschrijving

  Campanula portenschlagiana, ook wel de kruipklokje genoemd, is een laagblijvende en bodembedekkende plant met een tapijt van paarse bloemen in de lente en zomer. Het blad van de plant is groen en heeft een licht behaarde textuur. Deze plant is perfect voor rotstuinen, randen en hangmanden vanwege zijn kruipende groeiwijze. Het kruipklokje gedijt goed in de zon tot halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.