Campanula punctata

Campanula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Campanula punctata is een vaste plant die bekend staat om zijn klokvormige bloemen die variëren in kleur van lichtroze tot paars. De bloemen zijn gestippeld aan de binnenkant, vandaar de naam "punctata". Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt veel bijen en vlinders aan. Campanula punctata groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen of als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Campanula punctata is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een borderplant die voornamelijk bloeit in de zomermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Deze plant kan in de winter buiten blijven.

  Ja, de Campanula punctata is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Deze plant gedijt goed in de meeste tuinen en heeft slechts af en toe water en voeding nodig om te gedijen. Het is een sterke en robuuste tuinplant die weinig problemen zal veroorzaken.

  Campanula punctata heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om goed te groeien en te bloeien. De plant verspreidt zich over de grond en heeft iets meer ruimte nodig dan andere Campanula soorten. Houd hier rekening mee bij het planten in de tuin.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in schaduwrijke omgevingen. Zorg voor voldoende vochtige grond en regelmatige bemesting voor een optimale groei.

  Campanula punctata heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Campanula punctata trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen vanwege de nectar en het stuifmeel dat ze produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin om bijen en vlinders aan te trekken.

  Ja, Campanula punctata is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast kan het zorgen voor een gevarieerde en kleurrijke tuin, wat ook bijdraagt aan biodiversiteit. Het kan een positief effect hebben op het ecosysteem in de tuin.

  De Campanula punctata bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan ongeveer vier tot zes weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Sommige delen van deze plant zijn eetbaar, maar het wordt over het algemeen niet aanbevolen om het te consumeren. Het beste is om te genieten van de sierwaarde van deze plant in de tuin en deze niet op te eten.

  Ja, de "Campanula punctata" heeft een licht geluidsdempende werking dankzij zijn bladeren en stelen. Het kan helpen om omgevingsgeluiden en echo's te verminderen. Plaatsing van deze plant in de tuin kan dus zorgen voor een iets stillere omgeving.

 • Campanula punctata kan het beste na de bloei gesnoeid worden, om de plant compact te houden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip lange scheuten terug. Dit bevordert een gezonde groei en bloei in het volgende seizoen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant Campanula punctata gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Vermijd te zware grond en zorg voor voldoende vochtigheid zonder dat de wortels te nat worden. Voeg regelmatig meststoffen toe voor een gezonde groei en bloei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is, aangezien dit kan leiden tot wortelrot bij de plant. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De Campanula punctata geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar kan ook groeien in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge grond. Deze plant kan goed gedijen in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

  Voor de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch aan de basis toe te voegen. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen en de plant gezond te houden. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met een beschermhoes of doek.

  De plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft geen speciale zorg nodig. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Geef de plant in het voorjaar organische meststoffen of een lichte meststof. Overdaad aan mest kan leiden tot overmatige groei en zwakkere planten. Gebruik een evenwichtige meststof voor een gezonde groei.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken en vocht vast te houden. Het kan helpen bij het onderdrukken van onkruid en het behouden van een gelijkmatige grondtemperatuur. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om rotten te voorkomen.

  De plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft. Het toevoegen van compost of organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad van de bodem te reguleren.

  De plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. Mocht er toch ongedierte voorkomen, dan kan dit meestal worden bestreden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant regelmatig te inspecteren en handmatig te verwijderen. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het gezond houden van de plant door voldoende water te geven en de juiste bodemverzorging toe te passen.

 • Omschrijving

  Campanula punctata is een vaste plant die bekend staat om zijn klokvormige bloemen die variëren in kleur van lichtroze tot paars. De bloemen zijn gestippeld aan de binnenkant, vandaar de naam "punctata". Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt veel bijen en vlinders aan. Campanula punctata groeit het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen of als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.